Connect with us

Egyéb

Ezt nem láttuk jönni! Bevezetik az 50 000 forintos bankjegyet?

Ezt nem láttuk jönni! Bevezetik az 50 000 forintos bankjegyet?
A kétszámjegyű infláció és a forint fokozatos gyengülése miatt egyre többet kell fizetnünk a boltokban, illetve a különféle szolgáltatásokért. Míg bő 10 évvel ezelőtt átlagosan 17 ezer forintból meg lehetett úszni egy nagybevásárlást, addig ez az összeg mostanra a 30 ezer forintot nyaldossa.

Ez többek között azt jelenti, hogy több bankjegyet kell otthagyni egy-egy bevásárlás során, de egy nagyobb összegnél, mondjuk valamilyen elektronikai termék esetében, végképp számolgatni kell a papírpénzt – már annak, aki készpénzzel fizet, ugyanis lassan Magyarországon is egyre inkább teret hódít a bankkártyás fizetés.

Ha az áremelkedés ilyen ütemben halad, akár napirendre kerülhetne, hogy magasabb értékű papírpénz kerüljön bevezetésre, ugyanis 2001-es forgalomba kerülése óta a Deák Ferenc arcképével ellátott húszezres számít a legértékesebb magyar bankjegynek.

Jelenleg a legnagyobb címletű bankjegy Magyarországon a húszezres, azonban nincs kőbe vésve, hogy ez mindig így maradjon. A következő logikus lépés az ötvenezres címlet lenne, de hogy nézne ki az új magyar bankjegy?

Így is kinézhetne

Egy reddit-felhasználó elengedte a fantáziáját, és megtervezte az ötvenezres bankjegyet. Money_maker93 nevű felhasználó Kossuth Lajost tette rá a képzeletbeli, zöldes színű bankjegyre, amely hátoldalára a Nemzeti Bank Szabadság téri épülete került.

Persze egyáltalán nem biztos, hogy valaha is kézbe foghatjuk az ötvenezres papírpénzt. Hogy a közel- vagy távoljövőben számíthatunk-e rá, hogy bevezetésre kerül egy magasabb értékű bankjegy, arról megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot.

Nincs napirenden

“Az MNB Monetáris Tanács által jóváhagyott és hatályos készpénz- stratégiájában nem szerepel a jelenlegi bankjegy és érme címletstruktúra megváltoztatása” – írta válaszában az MNB.

Hozzátették, a készpénzforgalmi igényeket álláspontjuk szerint a jelenlegi bankjegycímletek megfelelően kielégítik, a nagy értékű fizetések lebonyolítására Magyarországon az azonnali fizetési rendszer, illetve az elektronikus fizetési infrastruktúra megfelelő lehetőséget biztosít.

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top