Connect with us

Egyéb

Nagy a baj! Ha a te telefonod is ezt csinálja, téged is lehallgatnak!

Nagy a baj! Ha a te telefonod is ezt csinálja, téged is lehallgatnak!

Tíz figyelmeztető jel, ami gyanút kelthet.

Több jele is lehet annak, hogy megfigyelnek a telefonodon keresztül és valaki követi minden lépésedet.
  1. Ha olyan alkalmazásokat látsz a mobiltelefonodon, amelyeket nem te töltöttél le, és amelyeket nem is ismersz, ez annak a jele lehet, hogy valaki követi eszközödet. Nézd át a telefonodon lévő alkalmazásokat, és legyen gyanús minden olyan, amelynek a letöltésére még csak nem is emlékszel.
  2. Ha azt veszed észre, hogy a telefonod gyorsabban merül a korábbiaknál, ellenőrizd, mi lehet az oka. Előfordulhat ugyanis, hogy egy megfigyelő alkalmazás folyamatosan fut a háttérben.
  3. Ha nem használod a telefont, de észrevetted, hogy felmelegszik, ez is arra utal, hogy folyamatosan futnak a háttérben alkalmazások. Ha ilyet tapasztalsz, akkor is érdemes ellenőrizni, pontosan milyen alkalmazások ezek.
  4. Ha használtan vetted a telefont, mindig érdemes visszaállítani a készüléket a gyári beállításokra. Az úgynevezett “jailbreak” vagy “rootolása” ugyanis azt jelenti, hogy a felhasználók olyan alkalmazásokat tölthetnek le az eszközre, amelyek nem érhetők el a hivatalos áruházból. Szerencsére vannak olyan alkalmazások, amelyekkel ezt könnyen ellenőrizhetjük: Android telefonok esetén használd a Root Checker-t, iOS-eszközökön pedig a Cydiát. 
  5. Ha kémprogram fut a telefonodon, előfordulhat, hogy az illető az adatforgalmat is használja, hogy elküldje magának az adataidat. Az iPhone-felhasználók a „Mobiladatok” oldal beállításaiban ellenőrizhetik az adathasználatot. Az Android-felhasználók ezt a Beállítások – Hálózat és internet – Adathasználat menüpontban tehetik meg. Azt kell nézni, mely alkalmazások használnak szokatlanul magas adatmennyiséget.
  6. A kémprogramok megakadályozhatják a telefon kikapcsolását is, hogy állandó hozzáférést biztosítsanak az elkövetőhöz. Ez akkor válik gyanússá, ha a telefonodnak szokatlanul hosszú ideig tart kikapcsolni.
  7. Ha a telefonod készenléti módban elkezd világítani, pedig nem is kaptál értesítést, ez is annak a jele lehet, hogy megfigyelés történhet a háttérben.
  8. Ha olyan szöveges üzeneteket veszel észre, amelyeket soha nem írtál vagy küldtél, akkor valaki hozzáférhet az eszközödhöz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha olyan üzeneteket kapsz, amelyekre nem számítottál. Az elkövetők ugyanis alkalmazások segítségével parancsokat küldhetnek az eszközre, például képernyőképeket készíthetnek, e-maileket küldhetnek vagy fényképezhetnek.
  9. Ha az automatikus javítás funkció nem működik megfelelően, ez annak a jele lehet, hogy valaki figyeli az üzeneteidet. A kémprogramok lehetővé teszik, hogy valaki lássa, mit gépelsz a telefonodon.
  10. Végül ha észreveszed, hogy a képernyőfotók rossz minőségűek, akkor valaki nyomon követheti az eszközödet.
Continue Reading

Ajanlo

To Top