Connect with us

Egyéb

Megemelik ezt is – Elbúcsúzhatunk a kedvezményes víz- és csatornadíjtól is?

Megemelik ezt is – Elbúcsúzhatunk a kedvezményes víz- és csatornadíjtól is?

Minden jel szerint a kormány nem tett le arról a szándékáról, hogy a víz- és csatornahasználat térítési díjain is változtasson: csökkenhet a rezsicsökkentés mértéke. Egy bizonyos fogyasztási limit felett piaci árat szednének a közművek a lakosságtól, akárcsak tavaly nyár óta a gáz és az áram esetében.

Tegnap Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón egy kérdésre válaszolva kifejtette, azon dolgozik a kormány, hogy átvegye az önkormányzatoktól a vízszolgáltatást, ezzel a lépéssel kormány célja a veszteséget termelő vízközműveket megtérülővé tenni.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter március elején találkozott a Magyar Víziközmű Szövetség hivatalos delegációjával, amely 13 év után az első magas szintű egyeztetés volt a szektorral – értesült a hvg.hu.

A víziközművek számíthatnak állami forrásokra rövid távon, hogy a nem állami, hanem önkormányzati vagy vegyes tulajdonú vállalatok is ki tudják gazdálkodni az energiaárak növekedését, de hosszútávú terv az állami tulajdonba vétel lenne

A tarifákhoz várhatóan 2024-től nyúl hozzá a kormány, és a rezsicsökkentett díjtétel csak egy meghatározott mennyiségig járna majd, az a felett fogyasztók, valamint a gazdálkodó szervezetek piaci áron jutnak majd hozzá a vízhez és a csatornaszolgáltatáshoz.

Mindezt a díjak egységesítés előzné meg, ami sok helyütt áremeléssel is járna. A cél az, hogy megtérüljenek a szolgáltatás költségei, miután rezsicsökkentett tarifákkal a víziközművek az elmúlt években veszteségesen működnek.

Az energiaárak robbanása végképp ellehetetlenítette a az elöregedett vízszolgáltatási infrastruktúra finanszírozását. A kormány azzal számol, hogy az európai uniós támogatásokból tudja fedezni a megújuló energiaforrásokat felhasználó korszerűsítéseket: például napelemparkokat telepíthetnek a vízművekhez tartozó védőterületekre, valamint a szennyvíztisztító telepek csarnoképületeire, illetve hasznosítani fogják a szennyvizek hőenergiáját, és áramot fejlesztenek a szennyvíztisztítók iszapjából.

 

Személyi kölcsön igénylése, akár 5 perc alatt.
Banki előminősítés azonnal itt:

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top