Ahogy azt az nlc is megírta, öt kamion és 37 autó ütközött össze az M1-es autópálya 26-os kilométerszelvényénél, a fővárosból kifelé vezető oldalon. Az elsődleges adatok alapján a balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett.

Herceghalom, 2023. március 11. Kiégett és sérült gépjármûvek az M1-es autópályán Herceghalomnál, ahol öt kamion és 37 autó ütközött össze, mindkét irányban lezárták az autópályát 2023. március 11-én. A balesetben érintett öt kamion és 37 személygépkocsi közül 19 jármű kiégett, és összesen 26 ember sérült meg. Közülük hatan életveszélyesen, heten pedig súlyosan sérültek. MTI/Lakatos Péter

A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek négy település – Győr, Tatabánya, Székesfehérvár és Budapest – kórházaiba. A tömegbalesetben tíz gyermek sérült meg, közülük négyen súlyosan és hatan könnyebben, valamint huszonkilenc felnőtt, akik közül tízen súlyosan, míg tizenkilencen könnyebben – közölte korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel.

Hétfőn egy poszt terjedt el a neten, amelyet állítólag egy, a baleset idején, ügyeletben dolgozó orvos írt, aki indulatos, elkeseredett üzenetében aggasztó állapotokról számolt be.

Többek között azt írja, hogy aznap egyedül dolgozott a 0-24 órás ügyeletben, szakorvos nélkül. 

„Mivel a külsős kollégákat kib.szták, (mert nem írták alá a szolgálati jogviszonyt), szombaton egyedül vittem a megyei kórházat 0-24, szakorvos nélkül” – írja, miközben arról is beszámol, hogy bár ők voltak az elsődleges ellátóhely, a kórház mégsem volt teljesen felkészülve minden beteg fogadására.

„Elsődleges ellátóhely meg kutyafa*za, de nálunk nincs meg a háttér egy ilyen sérült ellátásához, mondják az intenzíves kollégák halkan. (Hol bazmeg, egy megyei kórházban? Akkor miért ide hozzák, miért nem vitetik gyermekmentővel Pestre, ha egyébként szélvédőn át repült ki az autóból? Ja, hogy be kéne zárni az egészet?) Nem kérdezel, csinálod. Talán megússza végtag törésekkel, agyrázkódással. Vizsgálat közben valahonnan előkerül a Bogyóésbabóca, édesfa*zom”

Facebook poszt

Fotó: Facebook

Az állításokkal kapcsolatban megkerestük az Országos Főigazgatóságot Országos Mentőszolgálat sajtóosztályát, miszerint tényleg igaz-e, hogy az érintett megyei intézményben egy ügyeletes orvos dolgozott, mert elküldték azokat a külsősöket, akik nem írták alá a szolgálati jogviszonyt, és hogy az intenzív osztály nem volt felkészülve egy traumás gyermekpáciens ellátására. Az alábbiakat válaszolták:

„Az Országos Kórházi Főigazgatósághoz is eljutott ez a híresztelés. Ezt követően a baleset sérültjeinek ellátásában érintett megyei intézmények vezetését telefonon megkérdeztük a facebook posztban megfogalmazottakról. Az általuk adott információk alapján kijelenthetjük, hogy az Ön által feltett kérdések közül az első háromra nemleges a válasz” 

forrás