Connect with us

Egyéb

Anyósomtól tanultam ezt a trükköt: Így kell újságpapírban gyökereztetni a rózsát 100% hatékonyság

Ha lelkes kertész vagy, bizonyára többször is próbálkozott már dugványokból rózsát szaporítani . De a szokásos vágás és gyökerezés közvetlenül a talajban nem túl ahtásos mint a burrito módszer . A burrito valójában egy mexikói étel, amelyben a tölteléket tortillaba csomagolják. Valami hasonlót fogunk csinálni, csak rózsával és újságpapírral.

Ilyen lesz a végeredmény:

gyökeres rózsák

A rózsa vesszők ne legyenek vékonyabbak egy ceruzánál, még jobb, ha vastagabbak. 15-20 cm hosszúak  legyenek. Az ilyen dugványok sok tápanyagot tartalmaznak a gyökerek fejlődéséhez, főleg a levélhiány miatt. A dugványok alsó végét, mint mindig, egy bimbó alatt vágják le, a felső részt pedig két rügy között.

Az így előkészített dugványokat gondosan ellenőrizzük betegségek  elkerülése miatt. Ha csak az egyiken is penész vagy betegség jelei mutatkoznak, akkor fennáll annak az esélye, hogy az összes dugvány tönkremegy a tárolás során. Ezért dobjon ki minden gyanús dugványt.

Ezután vegyen egy újságot, lehetőleg egy nagyot, egy egyszerű műanyag zacskót és vizet. Gyűjtsük össze a dugványokat egy kötegbe, és óvatosan csomagoljuk be az újságba úgy, hogy minden oldalról zárva legyenek. Érdemes mohát is rakni az újságba, ez jól szabályozza a nedvességet. Ha nincs mohánk akor használjunk konyhai törlőkendőt.

rózsa dugványok mohával

A kapott csomagot vízzel meg kell nedvesíteni, de anélkül, hogy túl nedves lenne. Ha túl nedves lenne hagyja kicsöpögni.rózsa burrito

egy csomag újság

Ezután helyezze a csomagot egy nejlontasakba, de ne kösse be teljesen mert úgy hamar bepállhat. Az így becsomagolt dugványokat sötét és hűvös helyen kell elhelyezni, körülbelül + 18 fokos hőmérsékleten. Általában a gyökérképződés kezdete (az úgynevezett kallusz) 3-4 hétig tart. Tehát hetente egyszer-kétszer ellenőrizze a csomagot, igény szerint nedvesítse újra.

Vizsgálja meg a dugványokat, egyesek rothadni kezdhetnek, másoknál nem lesz yökérképződés a végső szakaszban – dobjon ki minden ilyen dugványt. De alapvetően, ha megfelelő a nedvesség és a hőmérséklet, akkor nem fog sok dugványt kidobni.rózsa bőrkeményedés

Minden hajtás különböző módon és különböző időpontokban (néhány nap eltérés) fiatal gyökereket ad, de ha vannak már gyökeres dugványok, akkor ültethetők. Mivel a gyökeresedés kora tavasszal történik, mire a gyökerek megindulnak, a talaj már elég meleg ahhoz, hogy elültessék őket.

Mellesleg, a rózsák burrito módszerrel történő szaporítása azokra a rózsafajtákra is alkalmas, amelyek dugványokkal rosszul szaporodnak. Oszd meg a barátaiddal!

Continue Reading

Ajanlo

To Top