Connect with us

Egyéb

Ügynök volt Lajcsi

Ügynök volt Lajcsi

Ügynök volt Lajcsi

Budapest — Galambos Lajos napjainkban történt lebukásáig a sors kegyeltje volt a zenei tehetségének köszönhetően.

A katonaságot is megúszta, sőt Nyugatra mehetett a magyar Néphadsereg zenekarával, ám talán éppen emiatt nem úszta meg, hogy ügynöknek szervezzék be.

Bár Lajcsit is behívták sorkatonai szolgálatra, ám addigra – a hajléktalan ötletének és a nagymama temetésre félretett pénzének, no meg az üzleti vénájának köszönhetően – dübörgött a lakodalmaskazett-biznisz, már saját cége volt, illetve az öccsével közös kiadója. A bakaélet igencsak könnyű volt Lajcsi számára, mert a kiképzés fáradságos időszakát némi családi hátszéllel a gyengélkedőn tölthette, majd hamar fújta a katonazenekarban, amit éppen akkor hívtak meg az akkori Nyugat-Németországba egy fesztiválra. Indulás előtt Lajcsit behívták a III/III-as ügyosztályra, hogy kicsit megpuhítsák. A Dáridó, és ami mögötte van című kötet szerint Lajcsi első ügynöki munkája csak csomagszállítás volt, aztán bízták volna meg a nehezével. Csakhogy nem fűlött a foga a feladathoz.

Lajcsi a katonazenekarával

Lajcsi a katonazenekarával

 

Édesapjával kitalálták, azt mondják: ha Lajcsi beiszik, akkor mindent kifecseg, ezért megbízhatatlansága miatt alkalmatlan ügynöknek. Márpedig a németeknél sok a sör, ezért nagy a kísértés, és beláthatatlan következményei lehetnek, ha leitatják. Lajcsi parancsnokával kiutazhatott a nyugati fesztiválra, ám jelentenie nem kellett, pedig útlevele bevonásával is megfenyegették. Eközben azonban már dőlt hozzá a lé, ugyanis az Aczél-korszak kultúrpolitikájába nem fért bele a mulatós műfaj, amire viszont igény lett volna. Így hát Lajcsi zenekarával nem győzött fellépni.

– Elszálltam egy kicsit, hiszen olyan 500-as Mercivel járkáltam, amilyen legfeljebb a német kancellárnak volt. Röstellem, de azok az emberek, akik körülvettek, ugyanígy adtak a külsőségekre – vallotta be a lagzikirály a 14 éve megjelent könyvben. De nem érte be a vidéki fellépésekkel, és nem boldogította a tetemes pénz, amit összemuzsikált. Gondolt egy nagyot, hogy meghódítja a tévé képernyőjét is. 22 évvel ezelőtt hiába kilincselt még kidolgozott ötletével, mindenütt elutasították. 1992-ben aztán meglepődve nézett a vállát veregető Tolvaly Ferencre, aki azt mondta neki: ha egyszer té­vécsatornája lesz, megvalósítja Lajcsi álmát. Az élet és Tolvaly kisvártatva ekkor be is váltotta ígéretét, a szavatartó ember a TV2 vezérigazgatója lett.

Tolvaly Ferenc volt évekig a TV2 vezérigazgatója, ő látott fantáziát Lajcsi mű- sorában, a Dáridóban

Tolvaly Ferenc volt évekig a TV2 vezérigazgatója, ő látott fantáziát Lajcsi mű- sorában, a Dáridóban

 

– Eleinte akartak mellém egy műsorvezetőnőt, de kértem, hogy az első hat adást egyedül vezethessem. Teljesen szabad kezet kaptam a csatorna vezetőségétől – emlékezett vissza Lajcsi.

Ezen a fotón, amely a Kongresszusi Központban készült, Lajcsi apja, édesanyja és nagymamája látható

Ezen a fotón, amely a Kongresszusi Központban készült, Lajcsi apja, édesanyja és nagymamája látható

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top