Connect with us

Balesetek

Ő az a Budapesti vállalkozó aki M1-es tömegbaleset egyetlen áldozata: négy gyermeke gyászolja

Budapesti vállalkozó az M1-es tömegbaleset egyetlen áldozata: négy gyermeke gyászolja

Budapesti vállalkozó az M1-es tömegbaleset egyetlen áldozata: négy gyermeke gyászolja

A gyilkos porfelhő túlélői égő roncsokról, infúzióra kötött gyermekekről számolnak be

Gyönyörű család négy gyermekkel, jól menő vállalkozás, egy boldog, kiegyensúlyozott élet. Mindez egyetlen pillanat alatt véget ért a pokoli tömegbalesetben: a 44 éves N. Ádám a helyszínen szörnyethalt, a feleségét súlyos, a kislányukat könnyű sérülésekkel szállították kórházba.

A tragédia egyetlen halálos áldozata, aki Budapest egyik legjobb masszázsszalonját üzemeltette, thai feleségével több éve élt boldog házasságban. A főváros egyik kertvárosi részén öt éve épült egy luxus lakópark, ide költözhettek be szép, új házukba, ahol nagy szeretetben nevelték négy gyermeküket. Az ismerősök igazi álompárként írják le Ádámékat, akik sokat utaztak, nemrég egy csodálatos párizsi nyaraláson vettek részt. És most eljött ez a borzalmas szombat.

„Annyira sajnálom ezt a veszteséget. Ádám, te egy melegszívű ember vagy, ezt érzem az első találkozásunk óta. Csodálatos apa vagy. Annyira le vagyok sújtva. Nem akarom, hogy ez valóság legyen. Mindig az emlékezetünkben élsz” – áll egy gyászoló thaiföldi rokon Facebook-bejegyzésében.

N. Ádám a helyszínen elhunyt, feleségét súlyos sérülésekkel szállították kórházba

N. Ádám a helyszínen elhunyt, feleségét súlyos sérülésekkel szállították kórházba

 

A pokoli balesetről mások úgy számolnak be, mintha a túlélésükkel a második születésnapjuk érkezett volna el. Köztük van a népszerű magyar zenekar, az Ocho Macho gitárosa, Derzsi Zsolt is, aki a feleségével és kétéves kislányával utazott az M1-esen, amikor beleszaladtak a balesetbe.

– Belekerültünk a porfelhőbe, csak mi valahogy meg tudtunk állni. Körülöttünk a széttört autók elkezdtek kigyulladni, mindenki kiabált, hogy kifelé a kocsiból. Kikaptam a gyerekem, majd a feleségemmel rohanni kezdtünk. Közben hallottuk a durrogást, ahogy az autók égni kezdtek – számolt be a Blikknek Zsolt.

Az Ocho Macho gitárosa, Derzsi Zsolt szüleinek küldte ezt a szelfit, hogy nekik nem lett bajuk. Feleségét és kislányát kérésére nem mutatjuk a közös fotón / Fotó: Derzsi Zsolt

Az Ocho Macho gitárosa, Derzsi Zsolt a szüleinek küldte ezt a szelfit, hogy nekik nem lett bajuk. A feleségét és a kislányát – kérésére – nem mutatjuk a közös fotón / Fotó: Derzsi Zsolt

 

A zenész két nappal a történtek után sem érti igazán, hogyan úszhatták meg.

– Láttam a porfelhőt, aztán egyszer csak ott volt előttünk a kamion, körülöttünk a ronccsá tört autók. A feleségem vezetett, mert nekem előző este fellépésem volt. Miután biztonságba helyeztem a kislányom, visszamentem fentről megnézni a kocsit. Semmi baja nem esett, de láthatóan útban lett volna a tűzoltóknak. Leszaladtam, hogy hátratolassak. Körülöttem vérző emberek rohangáltak kiabálva. Sokan nézték végig tehetetlenül, ahogy szénné ég az autójuk.

A baleset helyszínén úgy megrongálódott az aszfalt, hogy fel kell újítani, hétfőn ezért volt zárva az M1 ezen része / Fotó: Pozsonyi Zita

A baleset helyszínén úgy megrongálódott az aszfalt, hogy fel kell újítani, hétfőn ezért volt zárva az M1 ezen része / Fotó: Pozsonyi Zita

 

– Gyerekeket is láttam infúzióval, nem nagyon tudtak hirtelen mindenkit elvinni a mentők, gondolom, a kevésbé súlyos sérültek várták a sorukat. Azóta folyamatosan ezen jár az agyam, hogy miként úszhattuk meg. Tényleg másodperceken múlhatott az egész, és talán azon, hogy a feleségem óvatos vezető, mindig tartja a követési távolságot – mondta a zenész.

Egy másik szülő arról számolt be lapunknak, hogy a baleset valósággal sokkolta a hátul utazó gyermekét. A kisfiú azóta képtelen az autókra nézni, még a kedvenc matchboxait is kidobta, mert a játékok a balesetre emlékeztették.

A felelős ül majd

Akár 8 év börtönt is kaphat, akiről bebizonyosodik, hogy felelősség terheli a tömegbalesetért. A Büntető Törvénykönyv 2-8 év börtönnel bünteti a halálos tömegszerencsétlenséget előidéző baleset okozóját. Kovács Kázmér ügyvéd, közlekedési szakjogász szerint foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt a vizsgálat kiterjedhet akár az autópálya üzemeltetője felelős alkalmazottjának a felelősségére is, de mérlegelni kell majd, hogy indokolt volt-e egyáltalán a részéről a figyelmeztetéseken túlmenően további megelőző intézkedés megtétele, mint ahogy azt többen most felvetik.

– Ha például aznap többször érkezett volna jelentés a helyszín közelében ilyen okból bekövetkezett balesetről, akkor talán ez is szóba jöhetne reálisan, de egy egyszeri, órákkal korábban bekövetkezett baleset álláspontom szerint önmagában a szakasz lezárását, vagy általános sebességkorlátozás elrendelését aligha indokolja. Utólag könnyű bölcsnek lenni, de utalok arra is, hogy a baleset idején az attól néhány méterre lévő, szemközti forgalmi sávokon balesetmentesen tudtak közlekedni, vagyis a porfelhő ilyen volumenére valószínűleg nem kellett számítani. Nehéz tanulságot levonni az ügyből, mert az ugyan igaz, hogy a sebességet az időjárási, a látási és az útviszonyokhoz képest kell megválasztani, de az gyanítható a médiában megjelent felvételek alapján, hogy ebben a tragikus balesetben a legtöbb sérült és kárvallott az összetorlódott, már álló gépjárművek utasaként vált áldozattá, amikor a kamion becsapódása folytán préselődtek egy korábbi (esetleg nem is olyan súlyos) ütközés miatt már várakozó autók egymásba.

Porviharra nincs riasztás

Az Országos Meteorológia Szolgálat csak az erős szélre adott ki narancssárga riasztást. Molnár Anna meteorológus szerint porviharra azért nem lehet, mert hogy ki mikor végzi a mezőgazdasági munkákat az utak menti termőföldeken, azt az intézmény nem tudhatja. A viharos hétvége előtt feltehetően elkezdték a föld tavaszi művelését, a megbolygatott talajt pedig felkapta és fújta az erős szél.

A közútkezelő dolga a lezárás

Hogy ilyen szeles napon mi a teendő, azt nem szabályozza a közlekedési törvény, csak azt, hogy veszélyes körülmények esetén az útkezelő zárhatja le az autópályát, vagy írhat elő sebességkorlátozást, nem a rendőrség. Utóbbira az elektronikus információs táblák alkalmasak, és le is lehet terelni az autókat a pályáról – közölte a Blikk kérdésére Pausz Ferenc közlekedési szakértő.

Hogy az intézkedések közül melyiket mikor kell fontolóra venni, arra nem tér ki a törvény. Pausz szerint a jogalkotók dolga átgondolni, hogy esetleg finomítsanak-e a jogszabályon és beépítsenek ilyen passzusokat.

Kerestük az autópálya-kezelőt, de a vizsgálat lezárultáig nem akartak válaszolni kérdéseinkre.

BLIKK DOSSZIÉmappa

mappa

tömegbaleset

Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával
könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

Rajongsz a sportokért? Mi is!

Exkluzív hírekkel, naprakész eredményekkel és izgalmas szurkolói tartalmakkal várunk, hogy mindig képben legyél kedvenceidről!
www.sportal.hu – Együtt a lelátón!

M1 autópálya

tömegbaleset

Áldozat

túlélő

Blikk extra

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top