Connect with us

Egyéb

Szomorú hír jött a nyugdíjakról – Nagy bajba kerülhetnek az idősek

Szomorú hír jött a nyugdíjakról – Nagy bajba kerülhetnek az idősek

Új adatokat közölt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a különböző járandóságban részesülők kézhez kapott összegéről, így például a nyugdíjban, ellátásban, járadékban részesülőkről. Ezekből úgy látszik, hogy a folyósított összegek – a többszörös emelés ellenére is – igencsak alacsonyak.

A Pénzcentrum által kiszúrt adatokból megtudható, hogy 2022. januárban az átlagos havi ellátás 164 102 forint volt, Az ellátás 2023. januárjára 208 168 forintra emelkedett, ami 26,9 százalékos növekedésnek felel meg. No igen, de az átlagnyugdíjjal kapcsolatban gyakran elfelejtődik, hogy ezt a számot nagyban torzítják az extrém magas kifizetések.

A mediánérték már sokkal beszédesebb, vagyis inkább jobban megmutatja, hogy mi az az összeg, amit valóban kézhez kap a többség.A mediánértéket tekintve az öregségi nyugdíjban részesülők többsége 184 725 forintot kap.

A medián egy statisztikai középérték, amelyet úgy mutatnak ki, hogy egy számhalmazt, – jelen esetben az öregségi nyugdíjak összegeit – sorba rendezik (mondjuk növekvő sorba), a mediánérték pedig a középső szám, vagy páros darabszámú számsor esetében a két középső szám átlaga lesz.

Ha valamennyi nyugdíjszerű ellátást nézzük – vagyis az öregségi járandóságon túl, hozzávesszük az özvegyi nyugdíjat, az árvasági ellátást, stb. –, akkor az átlagos kapott összeg 190 606 forint lesz. Tehát a tavalyi számnál 27,1 százalékkal magasabb, hiszen akkor 149 965 forintot fizettek ki átlagosan.

Ezt az átlagot a megváltozott munkaképességűek ellátása (112 ezer forint) és az özvegyi nyugdíj (101 ezer forint), valamint az árvaellátás (átlagosan 68 ezer forint) húzta le, az életkoron alapuló ellátások pedig fel (átlag 310 ezer forint).

Ez természetesen pozitív változás, ám árnyalja a képet, hogy tavalyhoz képest idén a járandóságban részesülők száma 1,3 százalékkal csökkent. – írja a Blikk.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/szomoru-hir-jott-a-nyugdijakrol-nagy-bajba-kerulhetnek-az-idosek/

Continue Reading

Ajanlo

To Top