Connect with us

Egyéb

Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Most jött a hír Mészáros Lőrincről

Indoklás nélkül felmondta a szerződést Mészáros Lőrinc cége a Vasútvill Kft.-vel. ami egyébként a veje, Homlok Zsolt vállalkozása. A milliárdos két fontos vasúti beruházásból dobta ki a lánya, Homlok-Mészáros Ágnes férjének cégét.

 

A Szabadeurópa.hu a régi vasútépítő Homlok Zsolt Vasútvill Kft.-jének közleményére hivatkozik, amelyben ez áll:

Vállalkozási szerződések felmondásáról szóló rendkívüli tájékoztatás. Alulírott, VASÚTVILLAMOSÍTÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG (székhelye: 1106 Budapest, Jászberényi út 90.; cégjegyzékszáma: 01-09-261665) (a „Kibocsátó”) ezúton tájékoztatja a befektetőit, valamint az egyéb tőkepiaci szereplőket és érdeklődőket, hogy a „Püspökladány – Biharkeresztes szűk keresztmetszet kiváltása és villamosítása”, valamint a „Vác alállomás tervezési és kivitelezési munkáinak teljeskörű kivitelezése” tárgyú projektekhez kapcsolódó vállalkozási szerződéseit a fővállalkozó 2023. március 29. napjára indoklás nélkül felmondta, ennek következtében a Társaság jelenleg rendelkezésére álló kapacitásainak 2023. évi terv szerinti kihasználtsága várhatóan jelentősen csökken. A menedzsment és a Társaság tulajdonosa mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiesett megrendelés állományt pótolja, és a Társaság erőforrásait, kivitelezési kapacitásait a jelenlegi piaci igényekhez igazítsa és lekösse, így biztosítva a Társaság zavartalan működését.

Mit jelent ez?

Röviden annyit, hogy a Vasútvill, amely a Püspökladány–Biharkeresztes vasútvonal villamosítását, valamint a váci alállomás teljes kivitelezését és tervezését végezte volna, most munka nélkül maradt. Ahhoz, hogy tovább működjön, a vezetőség megpróbál új megbízásokat szerezni.

A közleményben nem szerepel, de a fővállalkozó, amely egyébként a beruházások utolsó fázisában „rúgta ki” a két projektből a Vasútvillt, nem más, mint az R-kord Kft. Ez a cég a milliárdos Mészáros Lőrincé. Aki Homlok Zsolt apósa, és Homlok Zsolt érdekeltségébe tartozik a most kipaterolt Vasútvill. Homlok Zsolt 2017-ben vette feleségül Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest, aki két év múlva – már férjezett nevén – felügyelőbizottsági tag lett a Vasútvillnél, ám a megbízatása idén január 31-én véget ért. A Vasútvillt tulajdonló cseh vállalkozás résztulajdonosa Homlok Zsolt. A cég oldalán egyébként az áll, hogy a vállalkozást 100 százalékban megvásárolták magyar befektetők 2017-ben.

A Vasútvill egyébként a rendszerváltás környékén a MÁV-ból vált ki, maga Homlok Zsolt pedig kevésbé ismert nagyvállalkozó, aki amúgy valóban ért is a vasúthoz: dolgozott a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-nél is, amely a felcsúti kisvasutat is építette.

A fővállalkozó, amely most megszabadult a két vasúti projektben alvállalkozóként szereplő Vasútvilltől, az R-kord, amely a V-Híd Csoport tagja. Mészáros Lőrinc cégcsoportja számos építési projektet nyert el az elmúlt években.

A portál szerint a probléma, hogy a váci állomás és a püspökladányi vasútvillamosítás is nagyrészt uniós forrásból valósulna meg, összesen csaknem 62 milliárd forintnak megfelelő összegből. a beruházások csúszásban vannak. Két évet lehet csúszni, de ha ezen túlmenően halasztódik a befejezés, ugranak az uniós pénzek. A váci beruházás határideje 2021. november 30. volt, a váci munkát tavaly decemberben kellett volna befejezni. Idén év végéig végezni kellene munkával, különben tízmilliárdos forrásvesztéssel lehet számolni. a szabadeuropa.hu forrásai szerint a Püspökladány–Biharkeresztes vonal kivitelezése már kilencven százalék körül jár, a váci projekt 70-80 százalékos.

A lap több, egymástól független forrásra hivatkozva állítja, hogy a mostani szerződésbontás egy komoly személyes ellentét következménye. A beruházások csúszásának oka nem ismert, de elvileg minőségi kifogás nem volt eddig a Vasútvill munkájára.

A lap megkeresete az érintetteket, de Mészáros Lőrinc cége azt közölte, nem kommentálhatja a történteket, erre csak az Építési és Közlekedési Minisztérium jogosult. (Azt pedig Lázár János vezeti, aki számos beruházást függesztett fel gazdasági okokból, bár a tavaly szeptemberben nyilvánosságra került listákon nem szerepel a két érintett fejlesztés.) A Vasútvill annyit közölt, hogy a közleményükben foglaltakon túl nem kívánnak egyebet mondani.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/most-jott-a-hir-meszaros-lorincrol/

Continue Reading

Ajanlo

To Top