Connect with us

Egyéb

Munkanélküli segély 2023 – utalás, kifizetések dátumai!

Munkanélküli segély 2023 – utalás, kifizetések dátumai!

Munkanélküli segély 2023 – utalás, kifizetések dátumai!

Munkanélküli segély 2023 – utalás, kifizetések dátumai! – Bárkivel, bármikor megeshet, hogy elveszíti az állását, vagy hogy felmondása után határozatlan ideig nem talál új állást a munkaerőpiacon. Az állás nélkül marad személyek segítését szolgálja az álláskeresési járadék, avagy a munkanélküli segély 2023 évi juttatása, hogy átsegítse az álláskeresőket a válságos időszakon. Járjunk utána, mi a munkanélküli segély lényege, mikor jár a munkanélküli segély az igénylőknek!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a munkanélküli segély, illetve, hogy mikor jár munkanélküli segély a regisztrált álláskeresőknek. Amellett, hogy megtudhatod, a munkanélküli segély mikor jár, azt is eláruljuk, hogy mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, mik a munkanélküli segély 2023 évi aktuális tudnivalói, és hogy mennyi a munkanélküli segély összege, mennyi ideig jár a munkanélküli segély. Mikor lesznek a munkanélküli segély utalás 2023 évi időpontjai, mit kell tudni a munkanélküli segély igénylés kapcsán?

Mi a munkanélküli segély lényege?

A munkanélküli segély nem más, mint az álláskeresési járadék (a két megnevezés ugyanazt a fogalmat takarja), ami azoknak a munka nélkül maradt, két munkahely közt állást kereső állampolgároknak jár, akik (anyagi) segítségre szorulnak a továbblépéshez. A munkanélküli segély 2023 évében változatlanul legfeljebb 90 napon keresztül igényelhető, feltéve, ha a munkanélküli segély igényléséhez a rászoruló polgár megfelel az álláskeresési járadék feltételeknek. A munkanélküli segély szabályai esetében a kormány jelenleg nem tervez változtatásokat, jelenleg is hatályosak a munkanélküli segély 2022, illetve a munkanélküli segély 2021 évi kritériumai.

Mikor jár a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély igénylés feltételei közé tartozik, hogy a kérelmező személynek a munkanélküli segély kérelem beadását megelőző 3 naptári évben legalább 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie. A biztosítási jogviszonynak nem feltétlenül kell megszakítás nélkülinek lennie, azonban mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy a 30 napnál hosszabb időre igényelt fizetés nélküli szabadság már nem számítható be járulékfizetési jogviszonynak a munkanélküli segély igénylés tekintetében.

A munkanélküli segély utalás, vagyis a munkanélküli segély folyósítás alatt az igénylő nem folytathat kereső tevékenységet (nem lehet egyszerre munkanélküli segélyen lenni és dolgozni!), emellett a munkanélküli segély feltétele, hogy a kérvényezőnek munkaképesnek kell lennie és munkát kell akarnia vállalni – utóbbit a munkanélküli segély kérelem aláírása során is kijelenti. Amennyiben egy jogosult megtagadja az együttműködést a munkaügyi hivatallal (nem fogadja el a felajánlott állásokat, nem vesz részt a képzéseken), megtagadhatják a munkanélküli segély utalását!

Munkanélküli segély regisztráció

A munkanélküli segély akkor igényelhető, ha regisztrált munkanélküli személyként a nyilvántartásba kerülünk. A munkanélküli státuszbesorolásról a hivatalos döntés 8 munkanapon belül születik meg. Erről érdemes tudnunk, hogy ha valakinek nincs meg a munkanélküli segély 2023 évi szabályainak megfelelően a szükséges biztosítási jogviszonya, akkor nem fogja megkapni a munkanélküli segély szempontjából a pozitív elbírálást. A tényleges, biztosítási jogviszony nélkül töltött időszak mellett az ún. „fekete munka” is ide értendő, hiszen, ha semmilyen hivatalos papírt nem tudunk munkaviszonyunkról felmutatni, a rendszer segítségét sem várhatjuk el.

Munkanélküli segély igénylés 2023

A munkanélküli segély igényléséhez, ahogy a fentiekben részleteztük, be kell jelentkeznünk az állami munkanélküli nyilvántartásba – ezt intézhetjük az illetékes területi vagy vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályán vagy online, Ügyfélkapun keresztül (a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozat kitöltése mindenképp szükséges). A munkanélküli segély 2023 évi igényléséhez szükséges dokumentumok a következők:

 • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
 • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló iratok (lehet különböző munkahelyekről is);
 • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok – munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
 • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
 • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
 • munkáltatói igazolás társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
 • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
 • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum, tartozásigazolás (tartozásmentesség);
 • NAV igazolás egyéni és társas vállalkozók részére a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Munkanélküli segély 2023 – utalás, kifizetések dátumai!

Így, hogy tudjuk, a munkanélküli segély mikor jár, megválaszolhatjuk azt a szintén gyakori kérdést is, miszerint mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, hogyan történik a munkanélküli segély számítása és a munkanélküli segély utalása. A munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás. A munkanélküli segély kalkulátor az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulék alapján szabja meg, hogy mennyi a munkanélküli segély összege (minél több munkaerőpiaci járulékot fizettünk be, annál több segélyt kaphatunk) – az egy napra vetített, arányosított járadékösszegekkel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

Ha a munkanélküli segély igénylője az elmúlt 4 negyedévben több munkahelyen is dolgozott, a munkanélküli segély kalkulátor a rövidebb időszakot veszi alapul, ha pedig egyáltalán nem dolgozott az igénylő az elmúlt 4 negyedévben, de a jogosultsági feltételek teljesülnek rá, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár neki munkanélküli segély gyanánt. A munkanélküli segély összege után fizetnünk kell a 15%-os személyi jövedelemadót és a 10%-os nyugdíjjárulékot is. A munkanélküli segély utalás alatt a jogosultnak jár az ingyenes egészségügyi ellátás, ám, ha a munkanélküli segély lejárt, már fizetünk kell munkanélküli személyként a TB-járulékot.

Mi történik, ha lejárt a munkanélküli segély folyósítási időszaka?

Ahogy a fentiekben említettük, a munkanélküli segély utalása 90 napra jár a jogosultaknak – ha az adott 90 nap alatt sem sikerült új munkahelyet találni, a munkanélküli segély megszűnik, helyette már csak olyan szociális segélyek igényelhetőek, mint a települési támogatás vagy az aktívkorúak ellátása. Szintén alternatíva a közfoglalkoztatotti viszony is, amiért cserébe a mindenkori minimálbér 50%-át kaphatjuk (a közmunkáért járó fizetés 2023-ban bruttó 116.000 Ft/hó).

NYES: nyugdíj előtti álláskeresési segély

A munkanélküli segély speciális típusa a NYES, azaz a nyugdíj előtti álláskeresési segély, amelyet azok az idősödő munkavállalók kapnak, akik életkorukból kifolyólag nehezebben találnak új munkahelyet. A NYES azoknak jár, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, illetve különféle életjáradékokban nem részesülnek. NYES igénylése esetén a hatályos minimálbér 40%-a jár, ami 2023-ban bruttó 92.800 Ft.

Munkanélküli segély utalás 2023: mikor jön a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély a 90 napos jogosultsági időben havi rendszerességű folyósítás formájában érkezeik, a hónap első munkanapjaiban. A munkanélküli segély utalás dátuma és a munkanélküli segély jóváírása között 1 munkanap eltelhet. A következő hivatalos munkanélküli segély utalás dátumokon várható a munkanélküli segély összege 2023-ban:

 • munkanélküli segély utalás 2023 január: 2023.02.01. (szerda)
 • munkanélküli segély utalás 2023 február: 2023.03.01. (szerda)
 • munkanélküli segély utalás 2023 március: 2023.04.03. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 április: 2023.05.02. (kedd)
 • munkanélküli segély utalás 2023 május: 2023.06.01. (csütörtök)
 • munkanélküli segély utalás 2023 június: 2023.07.03. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 július: 2023.08.02. (kedd)
 • munkanélküli segély utalás 2023 augusztus: 2023.08.25. (péntek)
 • munkanélküli segély utalás 2023 szeptember: 2023.10.02. (hétfő)
 • munkanélküli segély utalás 2023 október: 2023.11.02. (csütörtök)
 • munkanélküli segély utalás 2023 november: 2023.12.01. (péntek)
 • munkanélküli segély utalás 2023 december: 2024.01.02. (kedd)

Személyi kölcsön igénylése, akár 5 perc alatt.
Banki előminősítés azonnal itt:

Forrás

Continue Reading

Ajanlo

To Top