Connect with us

Egyéb

Sokan nem tudják! Hogyan neveljünk orchideát cserépben?

Sokan nem tudják! Hogyan neveljünk orchideát cserépben?

Az orchideákról sokan tudják, hogy meglehetősen érzékeny virágok, amiket különös gonddal kell nevelni. Ezt a különleges bánásmódot persze a növény meghálálja: akár hat hónapig is virágozhat, virágának szépségével kápráztatva bennünket.

Annak érdekében, hogy a növény megfelelően fejlődjön, elengedhetetlen a feltételek bizonyos kombinációja: jó talaj, elegendő víz, elfogadható páratartalom, megfelelő fény, műtrágyázás.

Cserepes orchidea gondozása

1. Hogyan öntözzük az orchideát?

Ez a virág nem szereti a pangóvizet. Elég, ha nyári szezonban hetente egyszer, amikor hűvösebb, hidegebb van, akkor pedig kéthetente locsoljuk meg. A növény levelei kiválóan jelzik, szükség van-e locsolásra, vagy sem.

Amennyiben nem elegendő az öntözés, a levelek fonnyadtak, hervadtak lesznek, szélsőséges esetben kivilágosodnak. Ha az orchidea levele sárga színűvé válik, ez azt jelenti, hogy túlöntöztük. Az öntözéshez használt vizet szűrjük vagy forraljuk, és szükségszerűen melegítsük fel körülbelül 25 °C-ra.

2. Az orchidea és a fény

Ez a virág szereti az erős, de szórt fényt. A legjobb, ha egy olyan ablakpárkára helyezzük, amely délre néz. Semmi esetre se tegyük messze az ablaktól, illetve sötét helyre. Amennyiben a növény számára a fény, illetve a megvilágítás nem elegendő, az orchideák levelei elsötétednek, és a virágrügyek leesnek.

3. A szoba hőmérséklete és páratartalma

Az orchideák természetes élőhelye a trópusokon van, ahol a levegő páratartalma eléri az 50-80%-ot. Annak érdekében, hogy hasonló körülményeket teremtsünk a lakásban, egy párásítót kell használni, erre a legjobb a radiátor közelébe egy rácsos párásítót készíteni. Ezenkívül nyáron naponta permetezzük vízzel. Reggel ajánlatos ezt elvégezni, hogy a víz még naplemente előtt elpárologhasson a növényről.

4. Műtrágyázás

Ezeknek a növényeknek a gyökérzete nem a szokásos virágföldben, hanem a fenyőkéregben fejlődik ki. Virágüzletekben kapható ilyen speciális talaj. Ezt gyakran a virághoz szükséges egyéb dolgok mellett, például a moha, a szén, a tőzeg, a páfránygyökér találjuk meg. Az orchideákat hathavonta át kell ültetni. Az átültetés után, köszönhetően a friss talajban található új tápanyagoknak, az orchidea általában még gyorsabban virágzik.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/viragok-es-novenyek/sokan-nem-tudjak-hogyan-neveljunk-orchideat

Pages: 1 2

Continue Reading

Ajanlo

To Top