Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Magyarországon – áradnak a folyók, házakat ér el a víz

Harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe Magyarországon – áradnak a folyók, házakat ér el a víz

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el csütörtökön a Nógrád megyei Ipolytarnócon az Ipoly folyó vízszintemelkedése miatt – közölte az önkormányzat a közösségi oldalán.

 

Azt írták, a homokzsákok elhelyezésében és a kitelepítésben segítséget nyújtanak civil mentőcsoportok, a HELP Mentőegyesület, a Palóc Mentőcsoport és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az önkormányzat reményét fejezte ki, hogy hamarosan visszatérhetnek otthonukba a kiköltöztetett családok.

Több családnak kellett elhagynia az otthonát

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét házában egy hattagú családot helyeztek el Ipolytarnócon. Romhányi Tamás, a szeretszolgálat kommunikációs vezetője ismertette:

az áradó folyó több épületet is elért a településen, az érintett háztartások lakói többnyire rokonaikhoz költöztek, egy családot pedig a karitatív szervezet fogadott be.

A kitelepítésekről folyóparti bejáráson döntött a település vezetése, mielőtt az emelkedő víz elérte volna a falu szélén álló házakat.

A szeretetszolgálat épületébe befogadott családot a szervezet munkatársai költöztették át. A közösségi térként szolgáló, de szükséghelyzetben akár melegedőhelyiségnek, mosodának is alkalmas Jelenlét házban matracokon szállásolták el az embereket, akikről az önkormányzat közreműködésével gondoskodnak.

Romhányi Tamás kitért arra is, hogy az ugyancsak Nógrád megyei Litkén a település melletti domboldalról lezúduló víz sártengerré változtatott egy földutat, amelynek végén lakóházak állnak. Az intenzív esőre tekintettel a szeretetszolgálat bevitte a településre és családoknál helyezte el az érintett épületekben tartózkodó két idős embert, mielőtt az út teljesen járhatatlanná vált volna – közölte a kommunikációs vezető.

A Sajó is kiöntött, harmadfokú a készültség

Sajó és a Tarna teljes magyarországi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, kitelepítésre azonban sehol sincs szükség – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője csütörtökön, az MTI megkeresésére.

Siklós Gabriella elmondta:

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!