Connect with us

Mindennapok

1 perce érkezett!Drámai hír érkezett! Elhunyt a magyar politikus!

1 perce érkezett!Drámai hír érkezett! Elhunyt a magyar politikus!

89 évesen meghalt Mécs Imre, az SZDSZ alapítótagja, akit az 1956-os forradalomban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. A politikus idén lett volna 90 éves.

[

]

photo_camera Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Részt vett az 1956-os forradalomban, a nemzetőrség szervezésében. Szerepet vállalt az ellenállásban, amelyet az egyetemek, a munkáscsoportok és a felkelő csapatok maradványainak részvételével szerveztek. 1957-ben letartóztatták, majd egy évvel később „a népköztársaság megdöntésére irányuló szervezkedés vezetéséért” halálra ítélték. Az ítéletet 1959 februárjában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. 1963-ban az általános amnesztia keretében szabadult, utána villamosmérnökként dolgozott, majd 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózata, később az ebből kialakuló Szabad Demokraták Szövetsége alapító tagja volt. 1990 és 2010 között országgyűlési képviselő volt, 1990 és 2006 között az SZDSZ, 2006 és 2010 között az MSZP- színeiben.

A halálhírt családja tette közzé Mécs Imre , ahol azt írták: „Fájdalommal tudatjuk, hogy Mécs Imre életének 90. évében, otthonában szerető családja körében ma reggel elhunyt.” A halálhírt egy tőle származó idézettel zárták:„Szabadság nélkül nem lehet élni.”

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/1-perce-erkezett-dramai-hir-erkezett

Continue Reading

Ajanlo

To Top