Connect with us

Mindennapok

Gulyás Gergely nagy bejelentése az országnak, erre még nem volt példa!

Gulyás Gergely nagy bejelentése az országnak, erre még nem volt példa!

Tegnap a kormányülésen a költségvetés volt a téma, de az Erasmus ösztöndíjak is szóba kerültek.

 

Ami az Erasmus ügyben történik, az elfogadhatatlan és tűrhetetlen. Hosszan lehetne sorolni az egyetemeket, ahol politikusok ülnek a kuratóriumokban, mindenhol Európában. Mikor Brüsszellel megállapodtunk, ennek megfelelően módosítottuk az üösszeférhetetlenségi szabályokat. Ennek jóváhagyását is megkaptuk, az összeférhetetlenségi szabályok kapcsán.

Navracsics Tibor egyeztetni fog az ügyben. A kormány az Erasmus program költségeit kifizeti. Miután az ösztöndíjakat, az ideieket aláírták, ezt semmilyen uniós döntés nem írhatja felül. A jövőévi ösztöndíjakról van szó, Magyarország ennek költségeit megelőlegezi. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, a kormány az európai Bírósághoz fordul.

Gulyás Gergely ezek után statisztikákat sorolt fel, melyek a magyar felsőokatatás sikerességét voltak hivatottak bemutatni, illetve, hogy a hallgatók tudományos teljesítménye nőtt. publikációk száma, felvételt nyertek száma, illetve, közölte, hogy 40 ezer külföldi hallgató is jár Magyarországon a felsőoktatási intézményekbe.

Gulyás szerint a tanszabadság garantált Magyarországon biztosított, ráadásul az összeférhetetlenségi szabályokat is úgy változtatta meg a kormány, ahogy a bizottság kérte. A bizottság most sem adta okát, hogy miért teszi amit tesz, s amikor megtette, annak a kormány megfelelt.

A bizottság elismerte az EP-nek küldött levelében, hogy Magyarország teljesítette az oktatás kapcsán a feltételeket. Magyarország hajlandó lennearra, hogy aktív politikusok ne vállalhassanak szerepeket egyetemek kuratóriumaiban, de nem kért ilyet a bizottság. Egy szűkítettebb körre mondtak ki összeférhetetlenséget, ezt Magyarország teljesítette is – derült ki később egy kérdésre adott válaszból.

Költségvetés:

A kormány a költségvetés módosításáról is tárgyalt, jövőhéten benyújtják a parlamentnek, márciusban tárgyalhatják is. 2022-ben sikerült csökkenteni a költségvetés hiányát jelentősen, ami jól mutatja, hogy a jobboldali kormány nem választási költségvetéseket fogad el. Az államadósságot is sikerült mérsékelni. 2022 első 10 hónapjának reálbér adatai szerint a jelentős infláció ellenére 4,3 százlékkal nőttek a reálkeresetek – sorolta Gulyás az ellen szólva, hogy a “dollárbaoldal”, ahogy ő fogalmazott, rengeteg negatívumot mondott korábban a tervezett költségvetési módosításra. Európa-szerte nő a munkanélküliség, nálunk nem, ráadásul december óta a forint árfolyamát is sikerült stabilizálni.

A fókusz a rezsivédelmen van a módosított költségvetésben is. Sok gazdasági veszéllyel szembesülő környezetben kell ezt 2023-ban fenntartani, a cél, hogy a nyugdíjak és reálbérek is növekedjenek – ismertette Gulyás Gergely. A rezsicsökkentett energiaárakat is fenn lehet tartani, ha minden jól megy. A költségvetés módosítása 2023-ra 1,5 százalékos növekedéssel szolgál és jelentpsen csökkentik az államadósságot és a költségvetési hiányt is.

Nem csökkentik a családtámogatások forrásait, a támogatások köre bővül a 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja mentességével. A költségvetés a nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíj fedezetét is.

Kérdésekre adott válaszok:

Látnak esélyt az európai poarlament átalakítására most, hogy súlyos korrupciós botrányokra derült fény? Válasz: a részsiker is siker, itt a lehetőség, hogy az EP a magyar vagyonnyilatkozati rendszerhez igazítsa a sajátját, megnézzük, lesz-e ott táptalaja ennek. AZ EP akkor tud meghatározó intézményi szereplő maradni, ha a korrupciós ügyekre választ ad és levonja a tanulságokat. Az a vagyonnyilatkozati rendszer nem megfelelő, amely mellett ilyen korrupciós ügyek lehetségesek, mint most az EP-ben.

A jászberényi időközi álasztáson vélhetően amerikai pénzből is kampányolhatnak az ellenzékiek, át kell gondolni a szabályokat? Válasz: a magyar kampányfinanszírozási szabályok jók, mert kampányban párt nem használhat külföldről kapott pénzt. Illúzió, hogy nem lesznek később kérései annak, aki a pénzt adta. Hálistennek a magyar állampolgárok kellően bölcsek ahhoz, hogy nem adtak bizalmat a választásokon a baloldalnak.

Szorosabb lesz a magyar-izraeli hadiipari együttműködés? Válasz: Komoly haderőfejlesztési terveket fogadtunk el, bár korábban a baloldal ezen is gúnyolódott, érdekes, hogy mióta háború van a szomszédban, azóta nem. Tehát van haderőfejlesztés, ennek része lehet az izraeli együttműködés is.

Az ENSZ-ben Magyarország izrael mellett szavaz? Válasz: igazságtalan határozatok ellen bármely ország esetében fellépünk.

Mi a véleménye, hogy több ellenzéki önkormányzat is nemet mondott a kormányzati rezsitámogatásra? Válasz: A DK-n belüli ellentétekről nem tudok véleményt mondani, Niedermüller Péter pédául eljött az egyeztetésre és önkormányzata kapott is többszámilliót. Aki nem ér rá fél órára eljönni egyeztetni az illetékes kormnybiztoshoz, nem szolgáltat adatot, az nyilván nem igényli a támogatást. akik eljöttek, azt mondták, korrekt döntések születtek.

Az Unian ukrán hírügynökség szerint Németországnak át kéne adni a aLeopard 2-es harckocsikat, amiket Magyarország számára készítenek. Érkezett ilyen megkeresés? Válasz: A magyar álláspont mindig világos volt: Magyarországnak van egy speciális geopolitikai helyzete, csak Kárpátalján keresztül tudnánk fegyvereket szállítani, ahol több százezer magyar él – egy részük eljött onnan, de a háború után visszamennének – ezért az ő védelmük érdekében ezt nem tesszük meg. A fegyverszállítások a világháború kockázatával járnak, erre mindig felhívjuk a figyelmet, ez minden országnak szuverén joga, hogy eldöntsék, hogy támogatják-e fegyverekkel Ukrajnát és ennek még a morális oldalát sem lehet megkérdőjelezni, hisz Ukrajna amegtámadott fél.

Mi a véleménye a pedagógusok január 23-tól tervezett új sztrájkjáról? Válasz: A pedagógusoktól azt kértük, hogy tartsák be a szabályokat. Elismerjük, hogy a tnaári béreket növelni kell, reméljük, hogy ha megérkeznek az uniós pénzek, január 1-ig visszamenőleg ki tudjuk ezt fizetni. Az sem kérdéses, hogy a következő generáció felépítése nagymértékben függ a tanároktól, ezért azon dolgozunk, hogy a feladathoz méltó fizetést kapjanak.

Mikor lesz meg a nemzeti konzultáció ereménye? Válasz, Sznetkirályi Alexandrától: Még a hét második felében várhatóan ismertetik a nemzeti konzultáció eremdényeit.

Lesz még folytatása az önkormányzatokkal való tárgyalásoknak a rezsitámogatásokról? Válasz: Azt mondtuk, ez az első kör, minden attól függ, hogy mi történik év közben. A gázárak most csökkentek, az sokat segítene, fogyeljük az eseményeket és ha kell, újra tárgyalunk az önkormányzatokkal. Az ország teljesítményének határait a költségvetés világosan tartalmazza, de szeretnénk segíteni. A távhő kapcsán is segítséget fogunk nyújtani. a fővárosi és amegyeio önkormáényzatok ebből ak örből most kimaradtak, de velük is fogunk tárgyalni majd – mondta Gulyás Gergely.

Rossz helyzetben vannak a fürdők, velük mi lesz? Válasz: som fürdő bezárt, tárgyalni fogunk velük a jövőben, hogy jövőre ez ne történhessen meg.

Mi a helyzet a napelemes pályázatok kifizetésével? Válasz: A napelemes pályázatoknál nem tudok semmilyen jó hírt mondani a múltat illetően, csak a jövőre bvonatkozóan: cél, hogy most 1,2 milliárd forintot fizessünk ki, január végéig. A beérkezett 7 milliárd forintnál több igény egy részét igy elégíthetjük ki. Lényegesen lassabb volt az adminisztráció mint vártuk, ezért elnézést is kérek, azon vagyunk, hogy beinduljanak a kifizetések – mondta Gulyás Gergely.

Mi a véleménye, hogy a Lánchíd az autós forgalom számára nem járható? Válasz: Elfogadhatatlan, hogy három kilométeren keresztül ne lehessen átkleni a Dunán.

A kormány hajlandó visszahívni az egyetemi kuratóriumokból, ha az Erasmus ösztöndíj programért cserébe visszahívja a fideszes politikusokat? Válasz nem tudjuk, mit akar a bizottság, a politikai döntést meghoztuk, hogy erre hajlandóak lennénk, ha ezt kérik, de nem kérték. Megkérdeztük, milyen összeférhetetlenségi szabályokat szeretnének, hogy az akadémiai szabadság teljesüljön. Erre adtak egy szöveget, egy szó szerinti jogaszbályt, amit elfogadtunk. Azt tettük, amit kértek, erre most itt tartunk – mondta Gulyást. A független kuratóriumokból nem hívhatja vissza a kormány, de továbbra is nyitottak vagyunk arra, hogy olyan összeférhetetlenségi szabályokat hozzunk, amely alapján kormánytag, de akár államtitkár se lehessen a modellváltó egyetemeken kuratóriumi tag – tette hozzá.

Kínában őrizetbe került a Debrecenben akkumulátorgyárat létesítő cég tulajdonosi köre. Befolyással van-e ez a gyár megépítésére és annak támogatására? Válasz: Először meg kell győződni, hogy a sajtóhírekben foglaltak igazak-e, s azután lehet döntést hozni, hogyan tovább.

Lesz-e évközi nyugdíjkorrekció a vártnál is magasabb inflációnál, amit 25-26 százalékra is becsülnek? Válasz: Ha 15 százalék felett lesz az infláció, akkor legkésőbb novemberben kifeizetjük a nyugdíjasoknak a többletet. Ha már előbb látszik az infláció, akkor előrehozzuk a kifizetést. A kormány elhatározása az, hogy a nyugdíjasok nem járhatnak rosszul. Az év elején várhatóan magas, akár 25 százalék körüli is lehet az infláció és a következőkben radikálisan csökkenni fog, év végére szeretnénk egysázmjegyű inflációt elérni.

Kötelezik a magánorvosokat állami gyakorlati munkára? Válasz: abban a formában, ahogy eredetileg terveztük, abban a formában az ötletet elvetettük. Miután kitettük a tervezetet társadalmi egyeztetésre, magánorvosok egy jó része tiltakozott.

Karácsony Gergely szerint a magyar kormány néha Putyin érdekeinek megfelelőn cselekszik, ezt mondta Kijevben, illetve azt, hogy a magyar nép nem egyenló a kormánnyal. Válasz: Buta és felelőtlen mondatok – mondta Gulyás.

Mi lesz a félbenmaradt állatkerti Biodóm sorsa? Válasz: Ez egy fővárosi program, valóban Tarlós István főpolgármestersége alatt indult, egyszer rá is emeltünk pénzben, de ez a főváros dolga, nincs olyan terv, hogy átveszi a kormány.

Számíthatnak korlátozáskra a koronavírus miatt a hazánkba Kínából érkezők? Válasz: jelen pilanatban nem – mondta Gulyás.

Hogy vélekedik a kormány a földadóról, amit Márki-Zay Péter vezetett be Hódmezővásárhelyen? Válasz: a kormány ellenzi a földadót.

Mi lesz a 2024-es női kézilabda Eb-vel? Válasz: megfelenek a valóságnak azok az információk, hogy az eredetileg Svájc, Ausztria és Magyarország által közösen rendezett kézilabda Eb- rendezéséből a magas költségek miatt kilép Magyarország – mondta Gulyás Gergely.

Elképzelhető, hogy előbb kivezetik az április 30-ig tervezet élelmiszer árstopokat? Válasz: Minden árstopra ugyanaz vonatkozik, azért vezette be a kormány, hogy a lkegszegényebbek hozzájuthassanak alapvető élelmiszerekhez elérhető ára. Ennek is vannak durva hatásai a kereskedelemben. Amíg áruhiány nincs, addig lehet fenntartani.

Mit jelent az, hogy az árstopos termékekből “szükség szerint” kétszeres mennyiséget kell tartani a boltokban? Válasz: azt, hogy ha elfogyna, akkor is legyen, ahol eddig sem fogyott, annak annyit szükséges tartania, hogy most is mindig legyen a boltban.

Mikor kaphatják meg a tanároka fizetésemelést, amit az uniós forrásokból várunk: Válasz: abban a pillanatban, ahogy az uniós pénz megérkezik.

Csökkenhet-e a mikrovállalkozásoknak számított gázár? Válasz: Két lehetőségük volt a vállalkozásoknak, egyik, hogy rögzített áron kötöttek szerződést, mikor lejárt a tavalyi szerződésük. A többség a lejáratkor kötött le gázt, jellemzően fél évre, kötött áron. Aki változó áron – floating áron – kötött szerződést, azoknál jelenleg csökkennek az árak maguktól is. De a kormány vizsgálja, hogyan lehetne rögzíteni az árakat, például a távhőnél.

1200 milliárdos lett decemberben az államháztartás hiánya, ami akkora, mint a teljes előző év, miből volt ez? Válasz: Főként az állam finanszírozásának drágulása miatt. A Vodefone üzlet szerintem nem volt benne, valószínűleg a jövő éviben lesz – válaszolta Gulyás.

A debrecei akkumulátorgyár kapcsán helyi lakossági ellenállás van. Válasz: Helyi népszavazásokba nincs beleszólásunk, a beruházásokat támogatjuk. Azt javasoljuk a helyi állampolgároknak, vegyék figyelembe, hogy milyen előnyei lesznek városuk számára a gyárnak. Az elenállás rémhírek és félreértések miatt van.

Mit tud a kormány a Novák Katalin irodájába benyitó momentumosról? Válasz: Érdeklődéssel olvastan a hírt, de nem tudunk róla semmit – mondta Gulyás.

Orbán Viktor nem látogatja meg Kijevben ukrán kollégáját? Válasz: nincs napirenden.

 

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/gulyas-gergely-nagy-bejelentese-az-orszagnak-erre-meg-nem-volt-pelda/

Continue Reading

Ajanlo

To Top