Kapcsolat / Elérhetőségek

Mindennapok

Jön az internetadó – fizetőssé válik a Facebook, a Messenger, de még az Instagram is, mutatjuk mikortól

Jön az internetadó – fizetőssé válik a Facebook, a Messenger, de még az Instagram is, mutatjuk mikortól

Tavaly közösen döntöttek az európai uniós szakhatóságai, hogy – Brüsszel iránymutatásának megfelelően – idén tavasztól végleg el kell törölnie a mobilszolgáltatóknak a nullás díjszabást az alkalmazásaiknál, így a Messenger és sok más app hamarosan fizetőssé válik.

A terv szerint 2023. március 31-én élesedik az a szabály, miszerint az összes hazai mobilszolgáltatónál fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettünk, még akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Ez pontosan azt jelenti, hogy

  • nem lesz többé ingyenes például a Facebook, a Messenger, a WhatsApp, az Instagram görgetése vagy épp a Spotify hallgatása.
  • Ezek és a navigációs programok használata közben fogyasztott kilobájtok után is fizetni kell.

Miért van erre szükség?

Az EU évek óta lobbizik érte, hogy legyen valamilyen változás az ügyben. Korábban is kifogásolta, hogy egyes díjcsomagokban megkülönböztettek platformokat és alkalmazástípusokat, amelyekre úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak a szolgáltatók.

Ez azt jelenti, hogy végül nem számították be az adatkeretbe például a Facebook, egyes csetalkalmazások és streamingoldalak használatánál elfogyasztott adatot, mindezt azért, hogy így is vonzóbbá tegyék a csomagjaikat.

Tavaly júnisuban az uniós tagállamok szakhatóságait tömörítő BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, az egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A cikknek még nincs vége, lapozz!

Continue Reading
Fel!