Connect with us

Mindennapok

Itt a kormány nagy bejelentése a 2023-as évre

Itt a kormány nagy bejelentése a 2023-as évre

Még év végén tett bejelentést a kormány azzal kapcsolatban, hogy 2023. január 1-jétől nem kell Szja-t fizetniük a 30 évnél fiatalabb nőknek, akik gyermeket vállalnak.

Azóta pontosabbá váltak a részletek, vagyis, aki 30 éven aluli, de január 1. előtt született meg a gyermeke, arra ez a kedvezmény nem vonatkozik.

 

Fontos tudni, mert sokan nincsnek vele tisztában, hogy az Szja-kedvezmény a rendelet szerint csak a magzat 91 napos korától jár, viszont aki a magzata után már 2022-ben jogosulttá vált a családi adókedvezményekre, de az idén szüli meg a gyermekét, csak a szülés napjától jogosult a támogatásra – írja a lap.

 

A KSH folyamatosan figyelemmel kíséri az adatokat és megállapította, hogy a nők nagyobb arányban vállalnak gyermeket 30 éves koruk előtt.

Ez az arány pedig egyre inkább növekszik, a kormány legújabb bejelentése alapján pedig még inkább lehet majd számítani arra, hogy többen megpróbálnak majd élni ezzel a lehetőséggel.

Az Szja mértéke 2023-ban 15%-ot jelent, ami azt jelenti, hogy egy dolgozó nő bruttó 100.000 forintonként 15.000 forinttal vihet többet haza havonta.

Az Szja mentesség a gyermekgondozási ellátásokra is érvényes, vagyis a csedre és a gyedre is egyaránt.

A NAV honlapján fellelhető tájékoztató szerint ugyanakkor a támogatásnak van felső határa is: a 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a teljes munkaidőben alkalmazásban állók – előző év júliusára vonatkozó – nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege.

2023-ban így a kedvezmény összege legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/itt-a-kormany-nagy-bejelentese-a-2023-as-evre/

Continue Reading

Ajanlo

To Top