Connect with us

Mindennapok

Erről minden nőnek tudni kell!2023. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni!

Erről minden nőnek tudni kell!2023. Január 1-től nők százezrei fognak havi közel 200 ezer forintot kapni!

HA EZ MEGVALÓSUL, A GYED MAXIMÁLIS ÖSSZEGE ELÉRI MAJD A BRUTTÓ 280 EZER FORINTOT, A HALLGATÓI GYED ALAPKÉPZÉS ESETÉN BRUTTÓ 140 EZER FORINTRA EMELKEDIK, A GYOD PEDIG NETTÓ 180 EZER FORINT LESZ.

A minimálbér 2023-es emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is.

HA EZ MEGVALÓSUL, A GYED MAXIMÁLIS ÖSSZEGE ELÉRI MAJD A BRUTTÓ 280 EZER FORINTOT, A HALLGATÓI GYED ALAPKÉPZÉS ESETÉN BRUTTÓ 140 EZER FORINTRA EMELKEDIK, A GYOD PEDIG NETTÓ 180 EZER FORINT LESZ.

Ki jogosult a gyed-re, mik a gyed feltételei?

  • A gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított szülő, aki a gyermek születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt.
  • Az anya, a vér szerinti apa, a gyám, az örökbefogadó nő és egyedülálló férfi, aki csecsemőgondozási díjban részesült és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, a gyermeket pedig saját háztartásában neveli.

A gyermekgondozási díjra jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie. A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani: a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz folyósításának idejét, a közép vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot, rehabilitációs járadék és rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.

Gyermekgondozási díjra jogosult a szülő nő, vagy a vér szerinti apa, ha magyar nyelvű felsőfokú alapképzés, szakképzés, felsőoktatási szakképzés, mesterképzés, egységes osztatlan képzés doktori képzés nappali tagozatán legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgató, ha a gyermek a hallgatói jogviszony fennállása, vagy annak szüneteltetését vagy megszűnését követő 1 éven belül született, és az igénylő magyar vagy más EGT állampolgár.

[

]

Mi az a gyed extra 2021, mi tartozik bele?

  • A nevelőszülői és nagyszülői gyed: 2020-óta a nevelőszülők, nagyszülők is igényt formálhatnak a GYED összegére.
  • A diplomás gyed: olyan szülő igényelheti, aki felsőoktatási intézmény nappali tagozatára jár, vagy tanulmányit 1 éven belül fejezte be.
  • A bővített gyed ikrek esetén: a GYED időtartalma ikergyermekek esetén 1 évvel automatikusan meghosszabbodik.
  • A gyed melletti munkavégzés: a gyermek 6 hónapos korától kezdve a szülő a GYED mellett korlátlan időtartamban végezhet munkát.
  • Több családtámogatási ellátás egyszerre való folyósítása: két különböző korú kisgyermek egyidejűleg tartó nevelésére duplán jár a GYED.

Mire jó az apa gyed?

Az apa gyed lehetőségét elsősorban akkor használják a családok, ha az anya csak gyes-re lenne jogosult, vagy bár jogosult lenne csed-re illetve gyed-re is, annak alacsonyabb lenne az összege. 

Mennyi a gyed időtartama, mikortól jár a gyed?

A gyermekgondozási díj a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermek 2 éves koráig, ikrek esetén a gyermekek 3 éves koráig jár a szülőnek.

A gyed számítása

A gyermekgondozási díj összege a szülő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70%-a, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a. Ebben az esetben a gyed 2021-ben 234.360 forintot jelent. Ennyi tehát a gyed maximuma 2021-ben. A maximális összegben megállapított gyermekgondozási díj összegét a minimálbér emelését követő 15 napon belül hivatalból felülvizsgálják, a megemelt összeghatár figyelembevételével a minimálbér emelésének napjára visszamenőlegesen pedig újra megállapítják.

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/hirek/errol-minden-nonek-tudni-kell-2023-januar

Pages: 1 2

Continue Reading

Ajanlo

To Top