Connect with us

Egyéb

Nem merik egyedül hagyni: éjjel-nappal vigyáznak a kétévesen elhunyt orosházi Bence édesapjára, aki a feleségét és a házát is elvesztette

Nem merik egyedül hagyni: éjjel-nappal vigyáznak a kétévesen elhunyt orosházi Bence édesapjára, aki a feleségét és a házát is elvesztette

Orosháza karácsonyi békéjét felfoghatatlan gyász ködösíti, december 22. óta mindenkinek kicsit összeszorul a szíve, a torka. Nehéz szavakat találni egy olyan tragédiára, mint amelyet most Zsurka Erik él át. Az apa a karácsonyra készült, ám csütörtökön minden összeomlott, súlyosan beteg kisfia itt hagyta a földi világot.

Pedig előző nap még mindenki örült. Hatalmas összefogással szinte varázsütésre tudták rendbe hozni a Sámsoni úti házat, ahol Erik lakott a kétéves Bencével. A férfi felesége tavaly, november utolsó napján halt bele a Covid szövődményeibe, Erik azóta egyedül, a nagyszülők segítségével gondozta a gyermekét. December 2-án a budapesti szívkórházba vitték a kisfiút szívbillentyűműtétre, s közben egy átkozott parázs miatt tüzet fogott házuk kéménye, majd leégett, beszakadt az egész tető. Ám akkor még volt remény, mindenki azért küzdött, hogy mire Bence hazajöhet, újjáépítsék a kiégett házat, amely javarészt a lángok martaléka lett.

03 o Dávid Zoltán orosháza olgármestere a kiégett háznál FBDávid Zoltán, Orosháza polgármestere a kiégett háznál /Fotó: Facebook

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere személyes ügyének tekintette a munkálatokat, s mindent bevetettek, hogy időre elkészüljön a helyreállítás. Szinte hihetetlen, de három hét alatt sikerült eltüntetni a károkat. Ám Bence ezt csak egy napig élvezhette, mert – ahogy a polgármester mondta – a város kis kedvence valódi angyallá változott. Orosháza egy emberként osztozik a család fájdalmában, egyetlen helyi polgár sem tud könnyek nélkül ünnepelni idén.

Az apa, Erik szívfacsaró üzenetet tett közzé a közösségi oldalán. Azt írta : „Drága kicsi fiam is itt hagyott tegnap este. Szeretlek titeket nagyon. Hiányoztok nagyon, fent újra együtt leszünk mind a hárman.”

– Nagyon féltjük Eriket – mondta a Blikknek a férfi egyik közeli ismerőse, Gulyás Zoltán. – Az egész család, minden barát megroggyant ettől a mélyütéstől, de Eriket féltjük a legjobban. Mindig van mellette valaki, mert bár tényleg rettenetesen nehéz felállni egy ilyen helyzetből, Erik még fiatal, a gyász után újrakezdheti az életét, Bencéért, a feleségéért.

03 o Zsurko-fusz
A család háza nemrég leégett, a nagyapa a beszakadt tetőt mutatja /Fotó: Fuszek Gábor

A család szűkszavú közleményt adott ki, Bence nagyapja, Zsurka Sándor megköszönte mindenki együttérzését, a rengeteg támogatást, segítséget, de jelenleg ő sem találja a szavakat fájdalmában. Azt mondta, csak azzal tudják tompítani bánatukat, ha úgy fogják fel, Bence angyal lett, s most ott, az angyalok közt az édesanyja vigyáz rá. Hittek a reményben, a csodában, az emberekben, az összefogásban, a segíteni akarásban, ami ahhoz kellett, hogy egy újjáépült otthon várhassa a kisfiút és a kórházban minden órában mellette lévő édesapját. Szerintük ezt Bence is érezhette, de csak a lelke volt erős, a teste nem. Remélték, hogy a megszokott, otthoni környezetben könnyebben megy majd a két műtét közötti rehabilitáció, ám a kisfiú szervezete nem bírta elég erővel, s a kórházban sem tudták volna megmenteni az életét.

Nagyon hosszú lesz a gyászfolyamat

Dr. Kerényi Kata, a Blikk krízis szakértője szerint a gyász veszteség, s hiába fogadjuk el, hogy az élet velejárója, roppant nehéz feldolgozni.

– Egy gyermek, egy közeli hozzátartozó elvesztése a személyiséget próbára tevő, mély, szorongásokkal teli, hosszú folyamat. Minden gyász más, minden ember másképp gyászol. Mindenképpen érdemes igénybe venni egy mentálhigiénés, pszichológus szakértő segítségét, hogy a gyász feldolgozása ne okozzon újabb sebeket. A veszteség elfogadásával idővel kialakulhat a képesség egy új érzelmi kapcsolat megteremtésére, ha a gyászoló – a most még reménytelennek tűnő helyzet megmásíthatatlanságát elfogadva, a fájdalom elviselésétől megerősödve – érzelmileg egyensúlyba hozva magát kerül ki a folyamatból.

Continue Reading

Ajanlo

To Top