Connect with us

Egyéb

A bejgli titka, amiről sokan nem tudnak! Így süsd Karácsonykor!

A bejgli titka, amiről sokan nem tudnak! Így süsd Karácsonykor!

Nem múlhat el Karácsony bejgli nélkül, így hát itt az ideje megismerni néhány bejgli titkot, amit mindenkinek érdemes lenne ismerni, aki idén is ezt süt.

 

Fele-fele

A jó bejgli titka a fele-fele arányban rejlik. Például egy 50 dekás bejgliből 25 deka a töltelék legyen és 25 dkg rész jusson a tésztára.

A tészta azért több 2 dekával, mert sütés során a sütési vesztesége bele kell számítani (pontosan ennyi gőz és zsír fog kisülni a tésztából), így lesz meg a helyes arány

Tésztája

A bejgli tésztáját sokan összehasonlítják a pozsonyi kifli tésztájával, többfelé ebből a tésztából készítik. Az élesztőt nem szabad felfuttatni, hogy ne hatalmasra kelt kalács tésztáját kapjuk!

A hagyományos bejgli fő hozzávalói: jó minőségű liszt, sertészsír, vaj, tojássárgája, citromhéj, cukor, vaníliás cukor és tej. A töltelék lényege, hogy a vizet cukorral vagy mézzel, citromhéjjal, mazsolával darált cukrozott narancshéjjal forraljuk fel, majd ebbe szórjuk a diót vagy a mákot.

Repedés nélkül

Az egyik alapvető titok, hogy nem szabad a túl meleg tepsibe tenni a bejglit, mert akkor túl hamar megbarnulhat. Alacsony hőmérsékletű sütő sem ajánlott, mert akkor a tészta kelhet túl.

A mákos vagy diós patkónk akkor nem reped szét, ha felül megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját. A legfontosabb szabály: akkor sem szabad elkeseredni, ha minden kritériumot töviről hegyire betartva reped meg a tésztánk.

A cikk forrása: https://www.tudasfaja.com/a-bejgli-titka-amirol-sokan-nem-tudnak-igy-susd-karacsonykor/

Continue Reading

Ajanlo

To Top