NAGY A BAJ! 70%-al gyorsabban terjed az új mutáció! – Lezárták Londont!

Az eddigi legmagasabb járványkészültségi fokozatnál is szigorúbb korlátozások lépnek életbe vasárnaptól Londonban és Délkelet-Angliában, miután ezekben a térségekben az eddigieknél sokkal gyorsabban terjedő új koronavírustörzs jelent meg – közölte szombat este Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson és Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta a Downing Streeten tartott sajtóértekezleten, hogy egyetlen vizsgálati adat sem utal olyan változásokra, amelyek az új koronavírus-mutációt a korábbi változatoknál súlyosabb megbetegedések előidézésére tennék alkalmassá, és semmi nem utal arra sem, hogy az eddig kifejlesztett védőoltások kevésbé lennének hatékonyak az új törzzsel szemben.

A fő változás az, hogy az új variáns fertőzőképessége sokkal, akár 70 százalékkal is meghaladhatja az eddig azonosított változatokét, és ez máris látszik a járvány terjedési sebességén az érintett térségekben.

Londonban és környékén ezért vasárnaptól szinte teljes zárlat lép életbe, az itt élők csak kivételes indokokkal hagyhatják el lakóhelyüket, és karácsonykor sem látogathatják egymást otthonukban.

A hír bejelentése után tömegek próbálták meg elhagyni Londont, ezek a képek a St Pancras készültek.

Karácsonykor enyhítés helyett szigorítás lesz

Az érintett térségekben vasárnaptól bezárnak a nem alapvető árucikkeket forgalmazó boltok, a zárt térben működő edzőtermek és a szabadidőközpontok, valamint az olyan személyi szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, mint a fodrászatok és a szépségszalonok.

A kormány emellett törölte a karácsonyi időszakra eddig tervezett enyhítéseket a negyedik készenléti fokozatba sorolt területeken. Így az ezekben a térségekben élők karácsonykor sem tarthatnak összejöveteleket olyanokkal, akikkel nem laknak egy fedél alatt, és az alacsonyabb készültségi szintű országrészekben is csak egyetlen napon, december 25-én találkozhatnak egymással legfeljebb három különböző háztartás lakói.
Az eredeti tervek szerint erre december 23-tól öt napon át az egész országban lehetőség lett volna.

Már 350 ezer embert beoltottak

Boris Johnson hangsúlyozta ugyanakkor: a koronavírus-oltás tömeges alkalmazása most már naponta erősödő reális reményt nyújt arra, hogy sikerül megszabadulni a vírustól. A nagy-britanniai oltási kampány múlt heti kezdete óta már 350 ezer embert oltottak be országszerte. “Olyan biztos, hogy legyőzzük a vírust, és visszatérünk korábbi életünkhöz, mint az, hogy holnap felkel a nap” – fogalmazott szombat esti sajtótájékoztatóján a brit miniszterelnök. A most elrendelt intézkedéseket december 30-án felülvizsgálják.

betöltés...