Connect with us

Egyéb

Rettenetes hírrel indul a hét: legendás zenészét gyászolja Magyarország

Nem tudta legyőzni súlyos betegségét

„Négy hónapon át küzdött betegségével, de szombat délután elaludt” – idézte a Hírklikk Felkai Miklós barátainak szavait. A 73 éves zenészt, az Apostol, a Color, a Felkai Jam és a Fantomasz legendás gitárosát egész Magyarország gyászolja.

Kérünk, állj meg egy pillanatra, és nézd meg Charlie-val készült megható videónkat, köszönjük:

Felkai Miklós Debrecenben született. Már nagyon korán érdekelte a házizenélés: „szájtrombitán”, játékzongorán, xilofonon játszva és a szekrény oldalán dobolva korabeli slágereket „adott elő”. A Péterfia utcai Zenei Általános Iskolában kezdett, ami nagyon hasznos volt a későbbi pályája szempontjából. Már nyolcadik osztályban megalakította első zenekarát, a Plutót, amely előbb a MÉ-SZA-CI-CSO (Mészáros Bandi, Szálkai Sanyi – Szaki, Felkai Miki – Ci, és Vámos Attila – Csosz) néven futott. Azután a Fazekas Mihály Gimnázium, Dienes Szakközépiskola és a végén a Landler Jenő Szakközépiskola következett. A komplett iskolája vándorolt új és újabb helyekre, kísérleti szakközépiskola lévén. A Fazekasban is alapított együttest, amelyet a felsőbb osztályba járók is elismertek. A Dienesben a Kingstonesben folytatta a muzsikálást az általános iskolai zenekara tagjaival.

Ezekben az időkben történt, hogy egy idősebb fiúkból álló zenekar elcsábította magához mint akkordgitárost, Felkai így belépett a Nautilus zenekarba. Itt találkozott Grábold Elek-Lexivel, akitől elmondása szerint rengeteget tanult. Innen a Rangers zenekar hívta el kísérő-, majd szólógitárosnak. Itt ismerkedett meg Pikó Sándor dobossal. 1969 őszén megszületett egy új zenekar, a mai napig működő Lux együttes.

Az alapítók Pikó Sándor, Tikász Sándor (ének) és Felkai Miklós. Főleg Creamet és Jimi Hendrixet játszottak. Aztán jött a katonaság, szülővárosában, a Bocskai-laktanyába vonult be 1971. február 19-én. Ott a „kultúra érdekében” a tisztek létrehozták a Radar Beat nevű zenekart, amelybe rendszeresen bevonultattak ismert debreceni „tehetségeket”. Elődje volt pl. Heller Tamás, a Vidám Színpad tagja. Céljuk a Salgótarjáni Országos Pop-Rock Fesztiválon való részvétel volt. Eljutottak, a döntőbe, ahol „amatőrként” megmérkőztek: Delhusa Gjon, Bódy Magdi, az Apostol, Eszményi Viktória, a Korong zenekar résztvevőkkel. Ebben a mezőnyben ezüst diplomát kaptak, Hacsaturján Kardtánca feldolgozásáért.

Leszerelés után, 1973-ban megalakította az „új LUX-ot” Makranczi Béla énekessel, Nagy Istók László (Zicsi) basszusgitárossal, Pikó Sándor dobossal. Közben meghívták a Debreceni Jazz Együttesbe gitározni, ahol dr. Kiss Ernő zongorista volt a zenekarvezető. Mátyás Ferenc dobos volt az „újító”. Ekkor eljutott Spanyolországba, a San Sebastian-i Jazz Fesztiválra. 1974-ben a Lux átigazolt Seicher Tibor doboshoz, az Astor zenekarba. Egy év után jött a Budapestre kerülés lehetősége, az Apostol zenekar 1975. január elsejétől felvette gitárosnak. Bejárta Magyarországot és a fél világot, ami az akkori rendszerben jelentős volt.

1975 és 1988 között lemezfelvételeken együtt zenélhetett az LGT-vel, Kovács Katival, Máté Péterrel, Sass Szilviával, a Stúdió 11-gyel, Dés Lászlóval, Presser Gáborral, Szörényi Leventével, Zalatnay Saroltával, Varga Miklóssal, Deák Bill Gyulával. 1980-ban átigazolt a Color együttesbe Bokor Attila, Tibor és Gyula társaságában. Ekkor készült az “Új Színek” című nagylemez. Ismert számaik: Féltelek, Arról jöttem én, Segíts, Bűvös kocka, Vallomás, Jöhet egy új felvonás…

A Color megszűnt 1984-ben, a Bokor fiúk disszidálása miatt. Aztán létrejött a SU\COLOR (szuper color) zenekar. Közben F F MIKI néven komponált gitárzenéket a Magyar Rádió számára. 1986-ban ötletgazdája és résztvevője volt az első Gitárpárbajnak a Petőfi Csarnokban, 2000 fő előtt, nagy sikerrel. 1987-ben Bencsik Sándor (Samu) gitáros is külföldre távozott. A helyére átmenetileg Deák Bill Gyula meghívta őt. Samu pár hónappal később meghalt.

Felkai egy évig játszott a Deák Bill Blues Bandben. 1988 októberétől külföldön „vendéglátózott”: Dánia, Hollandia, Svédország, Egyesült Királyság, Svájc… Közben kiadott két hangszeres szólólemezt 1988 F F MIKI, A Magyar Tenger és 1991 Baby Jazz címmel.

1994-ben összehozta a Felkai Blues Brotherst, majd 1997-ben Felkai Jamre változtatta a zenekar nevét. 2001-ben megjelent a Felkai Jam CD-je. Néhány éve újra együtt zenélt a LUX zenekarral. 2010-ben nagy koncerttel ünnepelték 40 éves fennállásukat.

A koncertről DVD készült. Tagja az Ice Cream Blues Band zenekarnak is. 2007 óta Bergendy István zenekarában mint gitáros, állandó vendég volt. 2012-ben létrehozott zenekarával, a Fantomasszal muzsikált.

2015-ben és 2018-ban CD-jük készült. Vendégzenészként sok kortársa lemezfelvételén szerepelt.

Continue Reading

Ajanlo

To Top