Connect with us

Pénzügy

Óriási változás jöhet a nyugdíjakban Magyarországon, ekkortól vezetnék be

A magyar nyugdíjrendszer reformjának kérdése az Európai Bizottság által jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) részeként került elő

A magyar nyugdíjrendszer reformjának kérdése az Európai Bizottság által jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) részeként került elő, amelynek értelmében a magyar kormányzatnak 5,8 milliárd eurós (kb. 2320 milliárd forint) támogatást lehet lehívnia. Ennek egyik előfeltétele egy átfogó jelentés elkészítése a hazai nyugdíjrendszer állapotáról és reformlehetőségeiről 2023 végéig, amely feladatot az OECD-re bízták. Írta meg a 24.hu.

Ez lesz a következő lépés

A jelentés elkészítését követően a következő lépés a reformjavaslatok társadalmi konzultációja lenne 2024. június 30-ig, majd a végleges reform elfogadása 2025. március 31-ig. Azonban jelenleg nincs információ arról, hogy a jelentés elkészült volna, vagy hogy elérhető lenne online.

A lap megkérdezte, de a Pénzügyminisztériumtól érkező válaszok nem tartalmaztak konkrétumokat a jelentés állapotáról vagy annak nyilvánosságra hozataláról. A minisztérium csak annyit közölt, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabilan működik, és folyamatosan figyelemmel kísérik annak működését.

Hiányzó információk és a nyilvánosság tájékoztatása

Az Országos Nyugdíjas Parlament több kísérletet is tett arra, hogy információt szerezzenek a nyugdíjreform állásáról. Tompos Márton országgyűlési képviselő és Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke is megkereste a pénzügyminisztert ezzel kapcsolatban, de válaszaik nem hoztak áttörést.

A Nyugdíjas Parlament az OECD-hez is fordult információért, de választ még nem kaptak. Emellett megemlítették, hogy a www.palyazat.gov.hu oldalon sem található információ a nyugdíjreformmal kapcsolatos társadalmi egyeztetésről.

Következő lépések

A kormány és az illetékes szervezetek feladata most az, hogy minél előbb tisztázzák a nyugdíjreformmal kapcsolatos terveket, és biztosítsák a jelentés nyilvánosságra hozatalát.

Az uniós helyreállítási alapok lehívásának feltételei miatt is fontos, hogy a folyamat átlátható és követhető legyen a lakosság számára.

Az OECD és a magyar kormány együttműködésének eredményétől függően a következő hónapokban dőlhet el, hogy milyen irányba halad a magyar nyugdíjrendszer reformja.

A cikk forrása

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top