Connect with us

Egyéb

Jövő hónaptól változik a családi pótlék – sokan nem tudnak de változik a pénz kifizetése!

Jövő hónaptól változik a családi pótlék – sokan nem tudnak de változik a pénz kifizetése!

Jövő hónaptól változik a családi pótlék – sokan nem tudnak de változik a pénz kifizetése!

Jövő hónaptól változik a családi pótlék – sokan nem tudnak de változik a pénz kifizetése! Több ezer magyartól megvonják családi pótlékot, ezek a családok esnek el a pénztől: Most jelentették be: Érettségi után, júniustól nem jár sem a családi pótlék, sem a családi adókedvezmény az érettségizett fiatal után a szülőknek – hívta fel a figyelmet az Azénpénzem.hu. Az eltartották számába ugyanakkor beleszámít a továbbtanuló is.

Bár a családi pótlék összege 2009. január 1-jétől változatlan, így jelentősen elértéktelenedett, mégsem öröm, amikor eltűnik a bevételek közül.

Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét – írta a pénzügyi tanácsadó portál.

A felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek azonban beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is.

Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen – vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Nagyobb érvágást jelenthet a családi adókedvezmény elvesztése, mivel azt addig lehet igénybe venni a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár utána – tehát ez is ugrik a bevételek közül, hiába tanul tovább. Viszont továbbtanulóként a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében. A változást pedig jelezni kell a munkáltatónak is. A dolgozóknak ugyanis az év elején kell nyilatkozniuk a családi adókedvezményről. Arról is szólni kell majd, ha a továbbtanulásnak köszönhetően az eltartottak számába mégis beleszámít a gyerek. Ezt persze a beiratkozás után lehet megtenni – derül ki az Azénpénzem.hu írásából.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top