Connect with us

Egyéb

Gyomirtó házilag – Téged is ellep a gaz a kertben? Így pillanatok alatt kiirthatod:

Gyomirtó házilag – Téged is ellep a gaz a kertben? Így pillanatok alatt kiirthatod:

Gyomirtó házilag – Téged is ellep a gaz a kertben? Így pillanatok alatt kiirthatod: Nem könnyű feladat a gyomoktól megszabadulni, hiszen könnyen és gyorsan szaporodnak, elrontják a kert összképét. Sőt elveszik a helyet és a tápanyagokat a saját növényeinktől. Ha nem szeretnénk bolti vegyszereket használni az irtásukra, próbáljuk ki, milyen a gyomirtó házilag elkészített verziója.

Hogyan irtsuk a gyomot?

A gyomirtáshoz használhatunk vegyszereket, permetszereket, de vannak természetes megoldások is, amelyekkel nem veszélyeztetjük a kertünk egészségét. Nézzük meg előbb ezeket a lehetőségeket!

Gyomlálás során egyszerűen kézzel is ki lehet szedni a gyomokat, főleg ha kisebb kerttel van dolgunk. Vannak olyan eszközök, amik kifejezetten a gyomlálást segítik, de ha nincs ilyenünk, egy régi csorba késsel is meg tudjuk lazítani a földet és a gyökereket.

Magas hőmérsékletű levegő gyors és egyszerű megoldás, mindenféle vegyszer használata nélkül. Az elektromos gyomirtókkal meleg levegőt fújhatunk a gyomokra, amitől elpusztulnak.

A forró víz, hasonlóan a meleg levegőhöz, képes elpusztítani a növényeket. Csak forraljunk fel egy adag vizet és öntsük a gazra.

Ha szöveteket, takarókat helyezünk a talajra, ott nem tud a gaz kinőni, hiszen nem kap se napfényt se levegőt. Vannak kifejezetten gyomkorlátozásra készült anyagok, amely végül lebomlanak és táplálják a talajt. De egy sima sötétítős anyag is megteszi.

Gyomirtó házilag

Azért is érdemes legalább egyszer kipróbálni a házi keverékeket, mert sokkal olcsóbbak és csak egyszerű konyhai szerekre van szükség az elkészítésükhöz. Különböző gyomirtók más-más módon tudják a legjobban kifejteni hatásukat. Például, ha permetező palackba töltünk 3,7 liter ecetet, egy evőkanál mosogatószerrel és egy csésze sóval, akkor olyan gyomirtót kapunk, ami a legtöbb kétszikű gyomot tudja elpusztítani.

  • Alkohol alapú gyomirtó: keverjünk össze két evőkanál alkoholt 4 csésze vízzel, majd helyezzük szórófejes flakonba. Amikor erőteljesen süt a nap, akkor a leghatékonyabb ez a szer, ugyanis így  gyorsabban száradnak ki a gyomok.
  • Bóraxos szer: előbb 375 gramm bórax port kell feloldani 113 gramm meleg vízben, majd ha ez megvan, keverjünk hozzá még 9,5 liter vizet.
  • Kukoricadara mint gyomirtó: pontosabban a kukorica egyik melléktermékét dolgozzák fel nitrogénnel, így létrehozva egy olyan anyagot, ami képes megakadályozni a csírázást. Azután alkalmazzuk, miután haszonnövényeink és virágaink kicsíráztak, hogy a gyomoknak már ne legyen esélye kinőni. Ez a módszer viszont nem a legolcsóbb és használatakor nitrátok juthatnak a talajvízbe.

Óvatosan alkalmazzuk őket, ha kell, inkább precízen, ecsettel vigyük fel a gyomokra a szert.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top