Connect with us

Pénzügy

Óriási fordulat a boltok kasszáinál – Minden nyugdíjas örülhet

Óriási fordulat a boltok kasszáinál – Minden nyugdíjas örülhet

A magyar fogyasztóiár-index továbbra is lassú csökkenést mutatott márciusban, amikor is az előző év azonos időszakához képest 3,6 százalékkal mérséklődött.

Az élelmiszerek árának emelkedése gyakorlatilag megállt, csupán 0,7 százalékkal volt magasabb az előző év márciusi árakhoz viszonyítva.

Ebben a kontextusban ismét áttekintjük, hogy az átlagos magyar öregségi nyugdíjból mennyi élelmiszert lehetett volna megvásárolni az előző hónapban.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az év elején az átlagos öregségi nyugdíj emelkedett, és februárban még meg is kapták a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat.

Ennek következtében februárban közel 462 ezer forintból gazdálkodhatott egy átlagos magyar nyugdíjas.

Márciusban azonban visszatértek a dolgok a megszokott kerékvágásba. Az átlagos öregségi nyugdíj 231 267 forint volt, így most ebből a keretből számítottuk ki, hogy az átlagos nyugdíjas hány darabot, kilót vagy litert tudott volna megvásárolni néhány alapvető élelmiszerből.

Az árak alakulását figyelembe véve láthatjuk, hogy a zsemlének minimálisan csökkent az átlagára, míg a tojás, a tej, a liszt, a kristálycukor és a csirkehús ára is mérséklődött.

Ugyanakkor a párizsi, a burgonya, az alma és a sertéscomb ára emelkedett az előző hónaphoz képest.

Amennyiben összehasonlítjuk az idei adatokat az elmúlt évekkel, láthatjuk, hogy az átlagos magyar nyugdíjas most több élelmiszert tud vásárolni az átlagos öregségi nyugdíjból, mint 2023-ban.

Azonban ha az 2016-os adatokat vesszük alapul, akkor már sokkal kevesebbet lehet vásárolni ugyanazért az összegért, különösen a zsemle, a burgonya és a párizsi esetében.

Összességében elmondható, hogy a legtöbb élelmiszer ára stagnált vagy minimálisan csökkent, de az elmúlt évekhez képest még mindig több terméket lehet vásárolni az átlagos nyugdíjból.

Az árak alakulása azonban továbbra is figyelmet érdemel, különösen a nyugdíjasok számára, akiknek az élelmiszerek ára jelentős részét teszik ki a havi kiadásoknak.

A cikk forrása

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top