Connect with us

Egyéb

Érik a rendkívüli nyugdíjkorhatár-emelés: tömegével veszik fel újra a munkát az idős magyarok

Érik a rendkívüli nyugdíjkorhatár-emelés: tömegével veszik fel újra a munkát az idős magyarok

Az öregedő népesség és a folyamatos munkaerőhiány kihívásokkal szembesítő hatása Magyarországon a nyugdíjas korú munkavállalók számának drámai növekedésében is megmutatkozik. A Pénzcentrum.hu szerint 2023-ban a 65-74 éves korosztályban dolgozók száma elérte a 114,7 ezret, ami több mint négyszerese a 2010-ben regisztrált 28 ezer főnek. Az elmúlt évtizedben a 65-74 évesek munkaerőpiaci részvétele 3,3%-ról 10,1%-ra nőtt, ez jelzi a legmagasabb arányszámot a megfigyelt időszakban.

A Pénzcentrum.hu továbbá arról számol be, hogy a feldolgozóipar, kereskedelem, oktatás és az egészségügyi ágazatok jelentik azokat a fő területeket, ahol a legtöbb idős munkavállaló található. E szektorok együtt közel 50%-át adják a 65 év feletti munkaerőnek. A jelentős növekedés részben a nyugdíjasok vissza- vagy továbbfoglalkoztatásával magyarázható, amely az oktatásban és egészségügyben is a munkaerőhiány pótlását célozza.

A magas foglalkoztatottsági ráta mellett a Pénzcentrum.hu kiemeli, hogy a munkavállalók egy része gazdasági kényszerből marad aktív, hiszen a nyugdíj önmagában nem elegendő az eddigi életszínvonal fenntartásához. A nyugdíjkorhatár emelése, a nyugdíjkiadások csökkentése és a járulékbevételek növelése mind potenciális megoldásokat jelentenek a jövőbeni nyugdíjrendszer fenntartására. A Pénzcentrum.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az OECD és más nemzetközi tendenciák figyelemmel kísérése arra utal, hogy ezek a változások hamarosan Magyarországot is érinthetik, ami kihívásokat és lehetőségeket egyaránt teremt az idősödő munkaerő számára.

Continue Reading

Ajanlo

To Top