Connect with us

Pénzügy

Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár rengeteg magyarnak pluszban – Sok jogosult nem is tud róla!

Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár rengeteg magyarnak pluszban – Sok jogosult nem is tud róla!

Havi 40 ezer forintos pénztámogatás jár rengeteg magyarnak pluszban – Sok jogosult nem is tud róla!A január 27-én megjelent 16/2023. (I.27.) Kormányrendelet duplájára emelte a munkába járás címén adható költségtérítés összegét, így az eddigi adómentesen adható kilométerenkénti 15 forintos maximumot 30 forintra emelte. Ezzel párhuzamosan a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedett, a korábbi 9 forintról 18 forintra kilométerenként. Az új szabályok első alkalommal a 2023 január hónapjára munkába járás címén kifizetett költségtérítés esetében alkalmazhatóak. A minimális költségtérítésre vonatkozó szabályt 2023 február hónapjától kell kötelezően alkalmazni.

Friss hírek

A munkáltató köteles megtéríteni a munkaviszony teljesítésével indokoltan felmerült költségeket, ezek közé tartozik a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010. (II. 26.) Kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) szabályozza.

A munkába járás a Rendelet értelmében a munkavállaló lakóhelye szerinti településének közigazgatási határán kívül eső munkahelyére való, napi rendszerességű utazás. A költségtérítés igénybevételéhez a munkavállaló nyilatkozata szükséges a lakóhelyéről és a tartózkodási helyéről.

A munkáltató kétféle módon fizethet utazási költségtérítést a munkavállaló részére:

    1. a munkavállaló munkába járását szolgáló bérlet vagy menetjegy árának 86%-ának megtérítésével, de akár a 100%-ot is nyújthatja adómentesen (erről belső szabályzatban javasolt rendelkezni). A megtérítési kötelezettség nemcsak a teljes árú, hanem az utazási kedvezménnyel megváltott, vagy az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérletek és menetjegyek vonatkozásában is fennáll.
    2. az oda-visszautazás kilométerenkénti megtérítésével. Az Szja törvényben meghatározott 30 Ft/km összegnek legalább a 60 százalékát köteles utazási költségtérítés jogcímen megtéríteni a munkáltató, amely 18 Ft/km, de akár a 100%-ot is nyújthatja adómentesen (erről belső szabályzatban javasolt rendelkezni). Felhívjuk a figyelmet, hogy a 30 Ft/km felett a munkavállaló számára nyújtott juttatás adóköteles és munkabérként adózik.

A munkáltató köteles megtéríteni a munkavállaló saját gépkocsijával történő utazási útiköltségét, amennyiben a munkavállalónak:

  • bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van;
  • mozgáskorlátozottsága, illetve súlyos fogyatékossága miatt nem képes közösségi közlekedési járművet igénybe venni, illetve a munkába járását a hozzátartozója biztosítja;
  • nincs tömegközlekedés a lakóhelye (tartózkodási helye) és a munkahelye között;
  • a munkavállaló munkarendje miatt nem, vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést (pl.: autóval 20 percet igénybe vevő út tömegközlekedéssel 1,5 óra alatt tehető meg).

Abban az esetben, ha a munkáltató a munkavállaló lakóhelye (tartózkodási helye) és a munkahely közötti oda-vissza utazást csoportos személyszállítás útján oldja meg, akkor a megtérítési kötelezettsége nem áll fenn.

A költségtérítések megemelt összege a 424/2022. (X. 28.) Korm. rendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt marad hatályban.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top