Connect with us

Pénzügy

Előkerült Novák Katalin: dolgozni akar

Novák Katalin lakás használatára nem nyújtott be kérelmet, noha a törvény rendelkezései ezt lehetővé tennék számára. Háromfős titkárság ugyanakkor segíti munkájában a volt köztársasági elnököt a jövőben is, válaszolta az Index megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája.

A volt köztársasági elnök megbízatása február 26-án megszűnt, ugyanis az Országgyűlés elfogadta lemondó nyilatkozatát. Novák Katalint lemondása ellenére ugyanakkor továbbra is megilleti minden olyan ellátás, juttatás, melyek a mindenkori államfők számára biztosítottak. Erről a 2011. évi CX. a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény 17–22. §-ai rendelkeznek.

Előkerült Novák Katalin: dolgozni akar, amihez egy háromfős titkárságot igényelt – Természetesen a mi pénzünkön

A kép illusztráció Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

Novák Katalint a havi tiszteletdíja – amely a házelnököt megillető mindenkori tiszteletdíj 1,1-szerese – mellett többek között megilleti egy rezidencia, ezt úgy is kérheti, ha egyébként a tulajdonát képezi egy vagy több ingatlan is.

A jogszabály értelmében a lakáshoz egy főből álló személyzetet is biztosítanak, de még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam állja.

Novák Katalin ugyanakkor a törvény 19. § (1) bekezdés a) pontja szerinti lakás használatára nem nyújtott be kérelmet – válaszolta a lap megkeresésére az Országgyűlés Sajtóirodája. Mindemellett legfeljebb háromfős titkárság alkalmazására is jogosult, a titkárság elhelyezéséhez megfelelő helyiséget kell biztosítani.

A titkárság elhelyezésére szolgáló helyiség biztosításának költségeit és a titkárság egyéb dologi és személyi feltételeit az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. Azt, hogy a titkárság hol működik, egyelőre nem ismert, azonban kiderült, hogy Novák Katalint jövőbeni munkájához igényt tart a titkárságra. Ennek működését a központi költségvetésből finanszírozzák.

A korábbi államfő élete végéig jogosult meghatározott feltételekkel gépjárműhasználatra, az autót és a biztonsági gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja.

A törvény alapján a köztársasági elnök azokat az ellátásokat, illetve szolgáltatásokat, amelyeket még nem igényelt, élete végéig bármikor bejelentheti.

 

Forrás: Index.hu
Continue Reading

Ajanlo

To Top