Connect with us

Életmód - Egészség

Sokan azt hiszik, hogy csak egy gyom… Nézzétek mit írnak róla az orvosok:

A Kövér porcsin, korábban csupán kellemetlen kerti gyomnak tartott, ma már értékes kincsnek számít! Ez a különleges növény újra meghódítja helyét a termelői piacokon és az elismert éttermekben, nemcsak egészségügyi előnyökkel kecsegtet, hanem kulináris élvezeteket is nyújt.

Más neveken, mint disznóparéj vagy malacparéj is ismert, a Kövér porcsint szívesen látjuk vendégül. Mint szuperélelmiszer, különleges helyet foglal el olyan történelmi alakok szívében, mint Mahatma Gandhi, és napjainkban éppen reformkorát éli.

Ez az ellenálló növény az aszfalt repedéseiből tör elő, meghódítja a kerteket, és Dr. Artemis Simopoulos, a Genetika, Táplálkozás és Egészség Központjának elnöke által “csodanövényként” emlegetett. Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteiben töltött ideje alatt Dr. Simopoulos felfedezte, hogy a Kövér porcsin rendelkezik a legmagasabb Omega-3 zsírsavszintekkel az összes zöld növény között.

RÉgebben élvezettel fogyasztották frissen és savanyítva a Kövér porcsint, a használata a 1900-as évek elején csökkent. Szerencsére a közelmúltban az gyógynövények kedvelői újra felfedezték ezt az előnyös gyomnövényt.

A vadon termő Kövér porcsin elkészítésekor létfontosságú alaposan megmosni a növényt, hogy eltávolítsuk a peszticid-maradványokat. Enyhe, sós ízével a Kövér porcsin kitűnő kiegészítője salátáknak és különféle ételeknek.

Íme egy egyszerű recept, amit kipróbálhatsz: Kövér porcsin és bazsalikomos pesto.

Hozzávalók:

  • 2 csésze fiatal Kövér porcsin levelek és szárak, megmosva és durvára vágva
  • 45g bazsalikomlevelek, megmosva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 45g dió
  • Fél citrom leve
  • 50ml olívaolaj
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tedd a Kövér porcsint, bazsalikomot, fokhagymát, mandulát és a citromlevet egy konyhai robotgépbe. Pulzáló üzemmódban keverd össze az alapanyagokat. Miközben a robotgép működik, lassan csorgasd hozzá az olívaolajat, amíg az elegy emulgeálódik. Ízesítsd sóval és borssal ízlés szerint. Élvezd ezt az ízletes pestót pirított szendvicsekkel, sült zöldségekkel, hússal, vagy tésztával összekeverve.

Most pedig nézzük a Kövér porcsin táplálkozástudományi előnyeit:

Omega-3 zsírsavak: A Kövér porcsin kiemelkedik mint kiváló növényi forrása ezeknek az esszenciális zsírsavaknak, amelyek létfontosságúak az agy és a szív egészségéhez, különösen a vegánok számára. Antioxidánsok: Antioxidánsokban, mint a glutationban gazdag, a Kövér porcsin segít a sejtvédelemben, a károsodások elleni küzdelemben és az öregedési folyamat lassításában. Ásványi anyagok: Jelentős mennyiségű kalciummal, magnéziummal, káliummal, vasal, foszforral, mangánnal, rézzel, foláttal és szelénnel a Kövér porcsin hozzájárul az általános jólét elősegítéséhez.

C-vitamin: Jelentős mennyiségű ezt az immunerősítő vitamint tartalmazza, amely hozzájárul az erős és ellenálló immunrendszerhez. Béta-karotin: Bőségesen tartalmazza a Kövér porcsin, ami előfutára a vitamin A-nak, kezelendő a gyakori hiányosságokat.

Melatonin: A Kövér porcsin tartalmaz melatonint is, egy alvásszabályozásban fontos hormont, ami értékes természetes forrást jelent.

Koleszterinszint csökkentése: A betalainnak köszönhetően, egy antioxidánsnak, amely megtalálható a Kövér porcsinban, segít megelőzni a koleszterin által okozott károkat az érrendszerben és pozitívan befolyásolja az LDL koleszterin szinteket.

Tryptophan: A Kövér porcsin tartalmaz triptofánt is, egy fontos aminosavat, amely segít a hangulatszabályozásban és a depresszió elleni küzdelemben. Merülj el a Kövér porcsin csodáiban, és élvezd gyógyító és kulináris előnyeit. Az Omega-3 gazdagságától a melatonin tartalmáig, ez a sokoldalú növény számos előnyt kínál az egészség és az ízélmények számára egyaránt.

Inspiráló volt ez? Oszd meg a cikket barátaiddal!

Continue Reading

Ajanlo

To Top