Connect with us

Pénzügy

Tájékoztató az új TB törvényben bekövetkező változásokról – Ezeket a TAJ kártyákat villámgyorsan törölni fogják!

Tájékoztató az új TB törvényben bekövetkező változásokról – Ezeket a TAJ kártyákat villámgyorsan törölni fogják!

Tájékoztató az új TB törvényben bekövetkező változásokról – Ezeket a TAJ kártyákat villámgyorsan törölni fogják! A nyári hónapokban változtatások történtek a társadalombiztosítási ellátásokat és ezen ellátások fedezetét szabályozó jogszabályban. Az érintettek közül néhány: a saját jogú nyugdíjasok általános járulékmentessége, az egyéni járulékkötelezettségek összevonása, a járulékfizetési alsó határ, a társas és egyéni vállalkozók járulékalap korrekciójának megszüntetése, valamint a hátralék miatti TAJ kártya inaktiválás.

Ezek közül különösen fontos kiemelni a TAJ kártyákat érintő változásokat.

Ha a magánszemély egészségbiztosítási szolgáltatási járulék hátraléka túllép egy bizonyos összeget, a TAJ kártyáját inaktiválják, azaz érvénytelenné válik. Ennek eredményeképpen, ha a TAJ kártya érvénytelen, nem lehetséges térítésmentes egészségügyi szolgáltatást igénybe venni a tartozás rendezéséig, beleértve a visszamenőleges tartozásokat is.

A legújabb módosítási indítvány szerint a TAJ kártya érvénytelenítését előidéző hátralék összegét a jelenlegi 3 hónapról, 2024. július 1-től kezdődően 6 havi kötelezettség összegére emelik. A 2024. július 1. előtti tartozásokat az érvénytelenítéskor már nem veszik figyelembe.

A saját jogú nyugdíjasok foglalkoztatása

A saját jogú nyugdíjasokat általános járulékmentesség illeti meg, függetlenül a foglalkoztatásuk formájától. Ugyanakkor, ha saját jogú nyugdíjast foglalkoztatnak, a kifizető is mentesül a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól.

2024. július 1-től összevonásra kerülnek az egyéni járulékkötelezettségek, így a biztosítottakat egységes, 18,5%-os tb kötelezettség terheli majd a korábbi 4 külön járulék helyett.

A változások érintik a megbízás keretében munkát végző személyeket, a nem főfoglalkozású társas és egyéni vállalkozókat, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelőket is, akiknek a járulékfizetési kötelezettsége 17%-ról 18,5%-ra emelkedik. Azonban 2024. július 1. után már jogosultságot szereznek álláskeresési járadékra is.

Az összevonás eredményeként a családi járulékkedvezmény a teljes, 18,5%-os tb járulékkal szemben érvényesíthető lesz. Ez magasabb kedvezményalapot jelent. Hiszen jelenleg a családi járulékkedvezmény nem érvényesíthető a 1,5%-os munkaerőpiaci járulékkal szemben.

Bevezetésre kerül a járulékfizetési alsó határ, ami alapján a munkaviszony keretében foglalkoztatott személyek esetén is a tb járulékot legalább a minimálbér 30%-a után kell megfizetniük, akkor is, ha a foglalkoztatott tényleges jövedelme ennél alacsonyabb. Különösen a részmunkaidőben foglalkoztatott személyeket érintheti ez a változás.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top