Connect with us

Pénzügy

Extra nyugdíj érkezik azoknak, akik ebben az évben születtek:

Azok, akik a nyugdíjkorhatáruk elérése előtt korhatár előtti ellátásban részesültek és dolgoztak, majd öregségi nyugdíjba váltottak, most lehetőséget kaphatnak arra, hogy a nyugdíjuk összegét újraszámíttassák. Az Adó.hu által részletezett információk alapján mindent megtudhatnak az igénylés feltételeiről.

Extra nyugdíj lehetőség a 1959-ben születettek számára

2024-es valorizációs szorzószám – Az újraszámítás kulcsa

A 2024-es valorizációs szorzószámok, amelyek a jövő évi nyugdíjak összegét meghatározni fogják, lehetővé teszik a nyugdíjak újraszámítását, de ez kizárólag azokra vonatkozik, akik a nyugellátás mellett dolgoztak, és akiknek ellátása az öregségi nyugdíjba ment át.

Ez a lehetőség különösen azok számára érdekes, akik a nyugellátásuk mellett dolgoztak és szeretnék a jövőbeni nyugdíjukat a korábbiaknál magasabb szorzószámok alapján újraszámoltatni. Az Adó.hu-n közölt cikkben Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő részletezi, hogy ez a folyamat hogyan működik.

Kik igényelhetik az újraszámítást?

A 2024-ben 65 éves korhatárt elérő, 1959-ben született személyek, akik korhatár előtti ellátásban részesültek és mellette dolgoztak, jogosultak lehetnek az újraszámítás igénylésére. A 2012 előtti időszakban többféle öregségi nyugdíj-típus létezett, mint például a hosszú szolgálati időre vagy hivatásos szolgálati jogviszonyra alapozott nyugdíjak.

Mennyit dolgozhatnak a korhatár előtti ellátás mellett?

A 2012. január 1-jétől érvényes szabályozás szerint a korhatár előtti ellátásokat a nyugdíjkorhatár eléréseig folyósítják, majd azok öregségi nyugdíjként változatlan összegben folytatódnak. A korhatár előtti ellátás mellett a minimálbér tizennyolcszorosáig lehet dolgozni, ami járulékfizetéssel további szolgálati időt eredményez.

Határidők a nyugdíj újraszámítására

Amennyiben a korhatár előtti ellátás ideje alatt valaki legalább egy év szolgálati időt gyűjt, nyugdíjkorhatár elérésekor, amikor a korhatár előtti ellátása öregségi nyugdíjba vált, újraszámíthatja nyugdíját. Az öregségi nyugdíj összegének ismételt megállapítása a nyugdíjkorhatár betöltését követően határidő nélkül kérhető, de a nyugdíjkorhatár elérése után hat hónapig van lehetőség a nyugdíj összegének újraszámítására.

Continue Reading

Ajanlo

To Top