Connect with us

Egyéb

Kórházban ápolják Karsai Dánielt. 🙏🙏

Kórházban ápolják Karsai Dánielt.

Az életvégi döntések szabadságáért küzdő Karsai Dánielt az emberi jogokért végzett tevékenységéért Pro Urbe Budapestért-díjjal tüntette ki Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön.

Az ALS betegségben szenvedő ügyvéd és alkotmányjogász azonban nem tudta személyesen átvenni a díjat, mert a közelmúltban tüdőgyulladást kapott, kórházban ápolják, és bár a tüdőgyulladáson túl van, de jelenleg is plusz oxigént kap.

A díjat ezért nevében öccse, Karsai Péter vette át Karácsony Gergelytől.

Karsai Péter az Énbudapestemnek elmondta, testvérének napszakról napszakra változik az állapota, „szerdán volt – ha lehet ilyet mondani – a legjobb időszaka. Ha nehezen is, de érthető mondatokat tudott megfogalmazni. Hatalmas energiába kerül neki az érthető beszéd, néhány óra után el is fáradt.”

Az öccse szerint Karsai Dániel, amikor megkapta az örömhírt, alig tudott beszélni, de bólintással, pislantással kommunikált, és büszke erre a díjra.

Szerdán írtunk arról, hogy Karsai Dánielnek rohamosan romlik az állapota, ezért úgy döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal kilép a Budapesti Ügyvédi Kamarából.

Karsai Dániel díjat kapott

Habár túl van a tüdőgyulladáson, Karsai Dániel továbbra is pluszoxigént kap, ezért öccse vette át a Pro Urbe díjat, amit az emberi jogokért végzett tevékenységéért kapott.

A díjat Karácsony Gergely adta át az aktív eutanáziáért évek óta küzdő alkotmányjogász öccsének, Karsai Péternek csütörtökön. A férfi elmondása szerint a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő bátyja örült a hírnek, és büszke arra, hogy megkapta ezt a díjat, ám az egészségi állapota már olyannyira megromlott, hogy nem tudott beszélni, és csak bólintásokkal és pislantásokkal kommunikált.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a díjat nem azért adta Karsainak, hogy állást foglaljon az eutanázia kérdésében. Sokkal inkább azért, mert az elkötelezettsége példát mutató.

„Ezt a díjat általában olyanok kapják, akik a szó fizikai értelmében építik a várost, de Budapest az ilyen kiállásokból, elkötelezettségből is épül. Dániel a saját sorsával hitelesítette az elkötelezettségét, hitét és lelkesedését. A díj az egyik legjobb helyre került” – árulta el a főpolgármester, aki szerint ebben a kérdésben mindkét oldalon vannak meggyőző érvek.

„Ez egy nehéz kérdés. A díj semmiképpen nem az állásfoglalásnak, hanem az elkötelezettségnek szól. Engem mindkét irányba meg lehet győzni, fontosnak tartom, hogy a magyar társadalom érdemi párbeszédet tudjon folytatni erről az ügyről” – mondta az énbudapestem.hu-nak.

Karsai Dánielt jelenleg kórházban ápolják, testvére szerint az állapota napszakról napszakra változik.

„Szerdán volt – ha lehet ilyet mondani – a legjobb időszaka. Ha nehezen is, de érthető mondatokat tudott megfogalmazni. Hatalmas energiába kerül neki az érthető beszéd, néhány óra után el is fáradt. Az orvosok sem tudják, mikor lesz olyan állapotban, hogy hazaengedjék. Jelenleg pluszoxigént kap egy légzéssegítő eszközön keresztül. Ez nem azt jelenti, hogy lélegeztetőgépre kötötték, csak könnyítenek a helyzetén. Úgy tűnik, kezelni tudták a nemrég kapott tüdőgyulladását” – mondta a portálnak Péter, aki pénteken viszi be a díjat fivérének.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top