Connect with us

Egyéb

Változik a nők 40+ nyugdíjkorhatára, így szigorítanak rajta – ez lesz helyette! 🤬

Változik a nők 40+ nyugdíjkorhatára, így szigorítanak rajta – ez lesz helyette!

Változik a nők 40+ nyugdíjkorhatára, így szigorítanak rajta – ez lesz helyette!Jöhet a nők 43+ nyugdíjkorhatárt helyette! Több változás is történt a nyugdíjak terén 2024-ben, amelyet nemrég az egyik szakportál közölt le egy részletes összesítésben.

A NyugdíjGuru News közölte le azt az összesítést, amelynek középpontjában a nyugdíjakat érintő változások állnak, és amiről az Index is hírt adott.A cikkből kiderül, hogy a nyugdíjkorhatár továbbra is 65 év, ami egyúttal azt is jelenti, hogy megnyílik a nyugdíjba vonulás lehetősége az 1959. január 1. és december 31. között született személyek számára. Nem változnak a nők kedvezményes nyugdíjának feltételei sem, vagyis egy  nő a 65 éves nyugdíjkorhatár betöltése előtt idén is akkor igényelhet nyugdíjat, ha megszerzett legalább 40 évi jogosító időt, azon belül pedig legalább 32 év, munkával szerzett szolgálati időt.

Az öt- vagy több gyermekes édesanyák jól járnak

Utóbbi feltétel viszont 30 évre csökken, ha egy gyermeke súlyosan fogyatékosnak minősül. Az öt- vagy több gyermekes édesanyák pedig az ötödik gyermektől számítva egy-egy évvel, de összesen legfeljebb 7 évvel csökkenthetik a szolgálati időre vonatkozó feltételt.

A nyugdíj 2024. január 1-től 6 százalékkal emelkedett, az egy százalékpontnyi nyugdíjemelés mintegy 60-65 milliárd forint lehet, így a költségvetésnek 360-390 milliárd forintba kerülhet az idei emelés.

A gyűjtés arra is kitér, hogy a 13. havi nyugdíjat a február havi nyugdíjjal együtt utalják, ami költségvetési vonzatát tekintve 449 milliárd forint, a tavalyi 419 milliárd forinthoz képest.

Emellett 2024 novemberében lehetséges lehet kiegészítő nyugdíjemelés vagy egyösszegű kompenzáció, amennyiben az éves infláció mértéke meghaladná a januári emelés mértékét.

Továbbá az sem zárható ki, hogy a későbbiekben a Nők 40-ben 43-ra emelik a határt.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top