Connect with us

Egyéb

Brutális változás az időjárásban: Vasárnap érkezik a hó, havaseső! 🤬

Fotó: Időkép (illusztráció)

A tavasz első fele a szeszélyekről híres. Nincs ez most sem másképp, hiszen a keveredési zónához közel fekszik hazánk. Ez azt jelenti, hogy az északon elhelyekzedő hideg és a délről feláramló meleg, nedves levegő ütközési zónája környékén vagyunk.

Amikor a két légtömeg találkozik, ciklonok alakulnak ki a mediterrán térségben vagy a frontok csapadékot termelnek. Egy ilyen helyzet hoz érdekes időt. Franciaország fölött kialakuló, megerősödő légörvény pénteken és szombaton meleg levegőt szállít fölénk dél felől. Ma még több lesz a felhő, de ennek ellenére is 15-20 fok lesz.- írja a Metkép

Szombaton eleinte délen és nyugaton napos idő lesz, a Dunántúl keleti felén több lehet a magasszintű felhő. A jobbára napos időben országszerte 15 fok feletti meleg lesz, sokféle 20 fok körüli, néhol fölötti értékekkel. Sajnos a meleg nem tart sokáig, mert este érkezik a markáns hidegfront. Először a Dunántúlon, majd vasárnapra már máshol is megerősödik az északnyugati szél.

Vasárnap virradóra főleg északon és a Dunántúl nyugati és déli területein eshet jelentősebb csapadék, máshol csak kevés eső lesz. A Kőszegi-hegységben, Bakonyban, Őrségben és esetleg a Mecsekben, valamint az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó válthatja fel. Egyes modellek alapján délnyugaton vasárnap hajnalban nagy területen eshet az eső mellett vegyes csapadék, havas eső, illetve északkeleten sem kizárt átmenetileg az intenzívebb csapadék idején.

Napközben 6-12 fok lesz és erős szél. Átmeneti szünet után a gomolyfelhők gyorsan magasra törnek és újabb záporok, hódarazáporok alakulhatnak ki. Egyes gócokat villámlás is kísérhet. Legnagyobb számban a Dunántúlon, annak is a középső és keleti részein lehet számítani rájuk. Szintén az UM modell, délutánra jelzett záporai, hódara záporai

A folytatásban még pár napig hűvösebb lesz, de szerdától erőteljes melegedés kezdődik és ugyan változékony marad az időjárás, jobbára tavaszias lesz. A húsvét több modell számos előrejelzése alapján már-már kora nyári délutánt is hozhat 22-25 fokos csúcsokkal. Egyelőre még ezt ne vegyük készpénznek, mert a változékony időjárást nehezebb előre megjósolni, de biztató a kültéri programok szempontjából a mostani kép!

Forrás: metkep.hu

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top