Connect with us

Pénzügy

Rendkívüli hír: döntött az Orbán-kormány, változik a nyugdíj összege!

Rendkívüli hír: döntött az Orbán-kormány, változik a nyugdíj összege

Egy kormányrendelet módosítása miatt ismét változik majd a nyugdíj összege, ráadásul a változás a társadalombiztosítási rendszer működésére is kihathat.

A tervezet szerint az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) kormányrendelet mellékletét cserélik le, újabb táblázatot alkalmazva a keresetek és jövedelmek beszámítása során. Ez a változás az időszakosan változó „valorizációs szorzószámokat” érinti, amelyek a nyugdíjak összegét befolyásolják – írja a Portfolio.

 

A valorizációs folyamat a nyugdíjrendszerben azt jelenti, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, így biztosítva a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást. Például, ha valaki 2024-ben vonul nyugdíjba, akkor az előző évek átlagkereseteit, ideértve a 2022-est is, figyelembe veszik és azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezáltal igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez. Mindezt azt eredményezi, hogy azok, akiknek a nyugdíját olyan évben állapítják meg, amelyben magasabb a valorizációs szorzószám, mint az azt megelőző évben, jelentősen nagyobb juttatásra számíthatnak.

A tervezet szerint a szorzószámokat évente újra kellene értékelni, és ez a változás komoly hatást gyakorolhat a nyugdíjasok jövedelmére is, mivel az új szorzószámok magasabb értékei nagyobb összeget jelentenek havonta. 

Continue Reading

Ajanlo

To Top