Connect with us

Egyéb

Egy román mérnők találmánya 70 %-al csökkenti le a gázszámlákat

Dumitru Matei mérnök találmánya akár 70%-kal is csökkentheti a gázszámlákat. Az eddigi eredmények 40% és 67% közötti gázmegtakarítást mutatnak.

A román mérnők azt mondja, hogy ez valójában nem találmány, hanem egy koncepció, amelynek neve “a legolcsóbb energia a megtakarított energia”, és már több mint hét éve dolgozik rajta. A régi koncepció akár a gázfogyasztás felét is megtakarította, de nemrégiben továbbfejlesztették, és az eredmények látványosak – írja a Observator.

“2020-ban szabadalmaztattuk, aztán volt egy kisebb munkánk a mireșui városházán. Miután a polgármester látta a megtakarítást, megkérdezte az iskolát. Számításaink szerint a beruházási időszak másfél-két év alatt megtérül. De mivel a piaci szabályok megváltoztak, legfeljebb három hónap alatt térül meg” – magyarázza.

A mechanizmus, mint mondja, érthető módon radiátorokra szerelt csapokat használ. Ezek rögzítik a beállított hőmérsékletet a radiátorban, de ugyanazt a fűtési teljesítményt biztosítják az összes, ugyanahhoz a központi fűtési rendszerhez csatlakoztatott radiátornak. De a műszaki beállítottságúak számára a magyarázat technikai jellegű.

A gáztermosztatikus szelepekkel készült logisztikai rendszer differenciáltan működik, (be- és kikapcsolja a fűtőanyagot a fűtési körben, elérve a fűtési rendszer automatikus kiegyensúlyozását, ami a fűtőelemek hőegyenletességét eredményezi, és így drámaian csökkenti a központi fűtési rendszer üzemidejét. Az ezzel a rendszerrel elért megtakarítás 35-50%-os lehet az elfogyasztott üzemanyag és ezáltal a számla költségeinél” – magyarázza.

Bár a számítások szerint a megtakarítás akár 55% is lehet, a valóságban a tapasztalatok szerint a megtakarítás 67%-os.

“Egy máramarosi nagyvállalatnál vezettük be, ahol a fogyasztást óránként 20 köbméterről 7,5 köbméterre, azaz 67%-kal csökkentettük. A befektetésük 24 nap alatt megtérült. Két 3700 négyzetméteres csarnok esetében a beruházás 52.000 lej (4,5 millió forint) volt. A számla pedig 100.000 lejről (8,5 millió forint) 33.000 lejre (2,8 millió forint) csökkent” – magyarázza.

Mérnöki ajánlás a gáz megtakarítására

A mérnöknek és üzletembernek emellett van egy másik ajánlása is a gázmegtakarításhoz. Azt mondja, hogy amikor nagyon hideg van odakint, és szellőztetni akarjuk a szobát, a legjobb, ha elzárjuk a radiátort, miközben nyitva hagyjuk az ablakot.

“Ha kinyitjuk az ablakot, és a fűtőberendezés működik, 10 perc alatt annyi gázt használ el, mint egy óra alatt csukott ablaknál” – teszi hozzá.

Az általa használt készüléket Dániában gyártják, és egy igencsak innovatív és továbbfejlesztett változat az eredetihez képest.


Forrás: filantropikum.com

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top