Connect with us

Egyéb

ROBBANT A HÍR! VÁLTOZÁS! Mégis Ő veszi át napokon belül Novák Katalin helyét! A döbbenet kiült mindenki arcára, mikor kiderült ki Ő:

ROBBANT A HÍR! VÁLTOZÁS! Mégis Ő veszi át napokon belül Novák Katalin helyét! A döbbenet kiült mindenki arcára, mikor kiderült ki Ő:

 

Mint ahogy beszámoltunk róla, hogy a hatalmas tiltakozási hullámot kiváltott botrány főszereplője, Novák Katalin szombat délután lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Bár az előre felvett és a köztévén leadott videó számos helyen elérhető, a döntést a jogszabályok szerint az őt megválasztó Országgyűlésnek kell írásban jeleznie. Megbízatása csak akkor szűnik meg, ha a parlament elfogadja a lemondás tényét.

Gyurta Dániel veheti át Novák Katalin helyét, ezzel ő lesz a valah volt legfiatalabb államfő.

Ez következik a lemondás után: Ez azt jelenti, hogy a parlamenti szavazásig formailag még Novák marad a köztársasági elnök. Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka előreláthatóan február 26-án kezdődik. A mai bejelentés után összehívhatnak egy korábbi időpontra rendkívüli ülést, ám erről még nem érkezett hír. A törvény szerint az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy fontolja meg az elhatározását. Ha azonban Novák a döntést írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a parlament köteles elfogadni azt. Márpedig az elmúlt napok megszólalásai után nem tűnik valószínűnek, hogy a parlament maradásra biztatná Novákot.

Az új köztársasági elnököt a megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül választja meg a parlament. Az államfőválasztást az Országgyűlés elnöke, Kövér László tűzi ki. A megválasztott új köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon, azaz várhatóan március második felében lép hivatalba. Egészen addig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. Kövér nem először kerül ebbe a helyzetbe: 2012-ben, Schmitt Pál április 2-i lemondása után bő egy hónapig, május 9-ig ő látta el a feladatot. Egyelőre nem tudni, meddig látja majd el a régi-új feladatát Kövér. (telex.hu nyomán)

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top