Connect with us

Egyéb

2024. Március 1-től minden 50 év felettit komolyan érintő változás lép életbe! 2 millió ember érintett!

2024. Március 1-től minden 50 év felettit komolyan érintő változás lép életbe! 2 millió ember érintett!

Végre országossá válik a halálozási statisztikákat vezető rák szűrése. Célja a kormánynak, hogy növelje az egészségben megélt életévek számát, valamint szeretné csökkenteni a korai halálozást.

A rák, mint a halálozási statisztikák egyik vezető oka, komoly kihívást jelent a népegészségügy számára. A kormány ennek tudatában döntött úgy, hogy kiemelt figyelmet fordít a korai felismerésre és a megelőzésre. Az új szűrőprogram elsősorban a vastagbéldaganatok kiszűrésére koncentrál, amely Magyarországon az egyik leggyakoribb ráktípus.

A kezdeményezés keretében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felújított laboratóriuma kapott központi szerepet. Az intézmény a vastagbélszűrési minták kiértékeléséért felel, ahol a legmodernebb technológiákat és eljárásokat alkalmazzák a lehető legpontosabb eredmények elérése érdekében. A laboratórium felújítására és felszerelésére 841 millió forint uniós forrásból került sor, amely lehetővé teszi az intézmény számára, hogy hatékonyabban és nagyobb mennyiségben dolgozhassa fel a szűrővizsgálatok során kapott mintákat.

A program indulásával a kormány azt reméli, hogy jelentősen csökkenteni tudja a vastagbélrák miatti halálozások számát. A szűrővizsgálatok rendszeresítésével és a lakosság széles körű tájékoztatásával a korai stádiumban felismerhető daganatok gyógyítási esélyei jelentősen növekedhetnek.

A 50 év feletti korosztály számára ingyenesen elérhető szűrőprogram nem csak a vastagbélrák korai felismerésére szolgál, hanem egyúttal felhívja a figyelmet a megelőzés fontosságára is. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a dohányzás mellőzése mind hozzájárulhat a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez.

A szűrőprogram részleteiről és a szűrésre jelentkezés módjáról a NNK és az egészségügyi intézmények folyamatos tájékoztatást nyújtanak. A kormány célja, hogy a programot a következő években további ráktípusok szűrésére is kiterjesszék, ezzel is növelve a magyar lakosság egészségügyi biztonságát és az egészségben eltöltött évek számát.

A változás minden 50 év feletti állampolgárt érint, közel 2 millió embert Magyarországon. Az új szűrőprogram várhatóan jelentős előrelépést jelent a népegészségügy terén, és példát mutat az egészségügyi prevenció terén tett kormányzati erőfeszítések fontosságára.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top