Connect with us

Egyéb

Mégsem mondott le Novák Katalin

Hiába mondott le, február végéig Novák Katalin marad a köztársasági elnök

Novák Katalin habár hivatalosan lemondott mint volt köztársasági elnök élete végéig megkapja ugyanazokat a juttatásokat amit most, azaz több mint havi 4,5 milliós fizetés…Milyen lemondás az ilyen? Ti is kaptok fizetést felmondás után?

Szombat délután hiába mondott le szóban államfői tisztségéről Novák Katalin, jogilag értékelhetően csak az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. Ebben a nyilatkozatban ráadásul egy 15 napnál nem korábbi időpontot kell megjelölnie megbízatásának utolsó napjaként. Arról nem is beszélve, hogy a lemondás érvényességéhez a nyilatkozatot a parlamentnek még el is kell fogadnia. Vagyis Kövér László legkorábban február végétől lehet a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen gyakorló házelnök. Az új államfő pedig legkorábban március végén léphet hivatalba.

A rendszerváltozás után eddig csak egyetlen alkalommal történt meg, hogy a köztársasági elnök idő előtti lemondása miatt ideiglenesen a házelnök vette át az államfői feladatokat. Tizenkét éve Schmitt Pál (2010. augusztus 6-ától 2012. április 2-ig) lemondása miatt Kövér László a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen gyakorló házelnökként látta el 2012. április 2-ától és május 9-ig az államfői feladatokat.

A köztársaság kikiáltása óta ezenkívül még két esetben állt az ország élén „ideiglenes” államfő:

  • Szűrös Mátyás 1989. október 23-ától 1990. május 2-ig volt ideiglenes köztársasági elnök;
  • Göncz Árpád először csak ideiglenesen 1990. május 2-ától augusztus 3-ig, majd két cikluson át, 1990. augusztus 3. és 2000. augusztus 3. között már „rendes” köztársasági elnök volt.

Írásbeli nyilatkozat kell a lemondás véglegesítéséhez

Azzal, hogy Novák Katalin szóban lemondott elnöki tisztségéről, jogilag még nem vált meg mandátumától, hiszen a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény egyértelműen rögzíti, hogy a köztársasági elnök az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról.

A magyar jogi szabályozás igyekszik megelőzni az „erős felindulásból elkövetett” lemondást, ezért több feltételt is megszab:

  1. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozatára is szükség van.
  2. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg.
  3. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, a lemondás tudomásulvételét az Országgyűlés már nem tagadhatja meg.

Az elnök írásbeli lemondó nyilatkozata azért is fontos jogi dokumentum, mert a megbízatása az abban megjelölt, 15. napnál nem korábbi időpontban szűnik meg. Ez pedig azt jelenti, hogy Novák Katalin – legalábbis formailag – február végéig köztársasági elnök marad.

Continue Reading

Ajanlo

To Top