Connect with us

Egyéb

Hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben, erről jobb ha tudunk!

Hatalmas változás jön az orvosi rendelőkben, erről jobb ha tudunk!

A magyar egészségügyi rendszerben jelentős változásokra számíthatunk, melyek érintik a háziorvosok működését, a rendelőintézetek államosítását, valamint az online időpontfoglalás bevezetését. Ezek a változások az orvosi rendelők mindennapjaiban is érzékelhetők lesznek, így fontos, hogy a páciensek is tisztában legyenek az új rendelkezésekkel.

Háziorvosi ellátás 

A háziorvosok munkarendje változik: reggel 8 és délután 4 óra között a saját rendelőjükben látják el a területükhöz vagy a praxisközösségükhöz tartozó betegeket. Délután 4 és este 10 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapokon reggel 8-tól délután 2-ig ügyeleti feladatokat látnak el a járási szakrendelőkben. Az esti és éjszakai, valamint a hétvégi ügyeleteket az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) biztosítja, mely a beérkező eseteket diszpécserközponton keresztül osztályozza és szükség esetén értesíti a háziorvost​​.

Államosítás és szűrővizsgálatok

Az önálló járóbeteg-szakellátók 2023. július 1-től állami tulajdonba kerülnek, ami lehetővé teszi a kórházi dolgozók hatékonyabb bevonását a szakrendelői ellátásba. Ez első lépésként azokat a rendelőintézeteket érinti, amelyek többnyire önkormányzati tulajdonban vannak. Emellett a szűrővizsgálatok körét is újragondolják, 2025-től bizonyos korosztályok számára kötelező vizsgálatokat vezetnek be, melyeket a háziorvosoknak kell végezniük​​.

Online időpontfoglalás

A digitális időpontfoglalási rendszer bevezetése jelentős könnyebbséget jelent a páciensek számára. A rendszer 2024. március 1-jétől válik kötelezővé azon intézmények esetében, amelyek legalább heti 300 órás járóbeteg-szakellátást nyújtanak, vagy legalább 5 szakmában működnek. A foglalásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszeren keresztül lehet majd kezelni, így a betegek könnyebben és gyorsabban juthatnak hozzá a szükséges egészségügyi szolgáltatásokhoz​​.

Ezek a változások várhatóan javítják az egészségügyi ellátás hatékonyságát és hozzáférhetőségét, valamint segítik a páciensek és az egészségügyi szolgáltatók közötti kommunikációt. Fontos, hogy mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók naprakészek legyenek ezekkel a változásokkal kapcsolatban, hogy a lehető legzökkenőmentesebben alkalmazkodjanak az új rendszerhez.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top