Connect with us

Egyéb

Mégsem mondott le Novák Katalin

Mégsem mondott le Novák Katalin

Novák Katalin habár hivatalosan lemondott mint volt köztársasági elnök élete végéig megkapja ugyanazokat a juttatásokat amit most, azaz több mint havi 4,5 milliós fizetés…Milyen lemondás az ilyen? Ti is kaptok fizetést felmondás után?

A volt köztársasági elnök lemondása után az állami vezetők részére meghatározott, de külön a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény határozza meg az elnök javadalmazását, amely élete végéig jár.

Két esetben nem kaphatja meg ezt a kivételes bánásmódot, s ezt is kodifikálja a törvény: összeférhetetlenség kimondása, valamint a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztása esetén. Ezek jelen esetben nem állnak fenn.

A volt köztársasági elnököt havonta a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeli juttatás illeti meg, ami jelenleg az országgyűlés elnöke tiszteletdíjának 1,1 szerese, köztársasági elnökként a három legtöbbet kereső közjogi méltóság között van:havi bruttó 4,59 millió a fizetése.

A volt köztársasági elnököt a törvényben meghatározott feltételekkel– kérelmére – megfelelő lakás használatának joga, legfeljebb háromfős titkárság alkalmazása, térítésmentes egészségügyi ellátás és valamint személyes gépkocsihasználat illeti meg.

Emellett a volt köztársasági elnök munkáját segítő titkárság számára az Országgyűlés Hivatala kizárólag hivatalos célú használatra egy személygépkocsit biztosít. A személygépkocsi használatával összefüggésben felmerült költségeket is az Országgyűlés Hivatala biztosítja, továbbá a volt köztársasági lakásának fenntartásához 1 fő személyzetet is biztosít.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top