Connect with us

Életmód - Egészség

Ne vedd a savanyú íztelen narancsot! Ránézésre meg lehet mondani, melyik az édes! Ez a trükkje!

Egy közepes narancsban annyi C-vitamin van ami a napi 100% C-vitamin bevitelét biztosítja.

Hogyan válasszunk ki édes narancsot?

A narancs, mint a citrusfélék királynője, nem csak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így tökéletes választás azok számára, akik egészségesen szeretnének táplálkozni. De hogyan válasszunk a sokféle narancs közül, ha az édességet részesítjük előnyben? Íme néhány tipp, hogy könnyebben megtaláljuk az igazán édes darabokat.

A “köldök” jelentősége

Érdekes módon, egyes narancsokon látható egy kis “köldök” az egyik végén. Olyan mintha a narancson belül lenne egy másik kis narancs. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcs nem lett korán leszedve, az érés teljesen végbement, így valószínüleg édes a gyümölcs.  A mély narancssárga szín is az érettség jele, ami az édesség fokát is jelzi. Keressünk olyan narancsokat, amelyek egyenletesen színeződtek, mivel ez azt sugallja, hogy belül is érett és ízletes.

Figyelem! A narancs héja nem ehető!

Sokan nem tudják, de a narancs héját kívülről viasz és penészgátló anyaggal kezelik, különben néhány nap alatt megpenészedne és megromlana. Általában a dobozon fel is van tüntetve: “A héj emberi fogyasztásra nem alkalmas!”. Azaz csak olyan narancs héját használjuk fel pl.: süteményekbe vagy teába amelyen külön FEL VAN TÜNTETVE: A héj emberi fogyasztásra alkalmas. Ezek általában bio, és organikus besorolással rendelkező gyümölcsök!

A narancs tápanyagtartalma

A narancsok nemcsak finomak, hanem rendkívül táplálóak is. Gazdagok C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és segít megelőzni a betegségeket. Ezenkívül B-vitaminokat (például folátot), valamint ásványi anyagokat, mint a kálium és a magnézium is tartalmaznak. Ezek az ásványi anyagok hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez és segítenek szabályozni a vérnyomást.

Például, egy közepes méretű narancs (kb. 130 gramm) körülbelül 62 kalóriát tartalmaz, és több mint 100% C-vitamin napi ajánlott bevitelét biztosítja, valamint kisebb mennyiségben tartalmaz K-vitamint, tiamint és folsavat.

A narancsban található rost segít az emésztésben és hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához, míg az antioxidánsok, mint a flavonoidok, csökkentik a szívbetegségek kockázatát és segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben.

Continue Reading

Ajanlo

To Top