Connect with us

Egyéb

Alattomos kór fertőz most Magyarországon: ezek a fő tüntetei, nagyon sokan betegek!

Alattomos kór fertőz most Magyarországon: ezek a fő tüntetei, nagyon sokan betegek!

Sokan betegek, kiderült mi áll a háttérben!

A légúti tünetekkel rendelkező páciensek száma továbbra is rendkívül magas a háziorvosi praxisokban, de a kórházi kezelést igénylő esetek száma alacsony – mondta Békássy Szabolcs. A szakember szerint most a koronavírus-fertőzés helyett az influenza dominál Magyarországon.

A múlt év decemberi erősebb Covid-járványt követően január első heteiben a tendencia megfordult, és a koronavírus-fertőzés helyett az influenza dominál Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapító-elnöke. Hozzátette: a légúti tünetekkel rendelkező páciensek száma továbbra is rendkívül magas a háziorvosi praxisokban, de a kórházi kezelést igénylő esetek száma alacsony. Leginkább az aktív, különböző közösségeket látogató rétegeknél észlelhetők a tünetek, de az idősek esetében is előfordul a fertőzés, a 60 év feletti korcsoport, illetve a krónikus betegségben szenvedők esetében a fertőzés súlyos kimenetelű is lehet – így ajánlatos az influenza elleni védőoltást beadatni.

A szakember szerint most a háziorvosoknak lehetőségük van járási népegészségügyi osztályok felé jelezni, ha a praxisukban Covid ellen oltandó páciensek vannak, igényelhetnek ehhez szükséges oltóanyagot. Ennek kiszállítását a járási népegészségügyi osztályok biztosítják elegendő oltandó esetében. Kijelentette: bár a Covid-oltás iránti lakossági igény lecsökkent, a rizikócsoportoba tartozók számára szükséges lehet az ismétlőoltás.

  1. Védőoltás: Az influenza elleni védőoltás az egyik leghatékonyabb módja a fertőzés megelőzésének, különösen a rizikócsoportok számára, mint például az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, vagy azok, akik gyakran tartózkodnak nagyobb közösségekben. Az oltás évente történő megismétlése ajánlott, mivel az influenza vírusok folyamatosan változnak.
  2. Higiéniai intézkedések: Gyakori kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítő használata, a száj és orr eltakarása köhögés vagy tüsszentés során, valamint a betegektől való távolságtartás segíthet a vírus terjedésének megakadályozásában.
  3. Koronavírus elleni oltás: A Covid-19 elleni vakcinázás továbbra is fontos, különösen azok számára, akik a rizikócsoportba tartoznak. Az ismétlőoltások beadatása segíthet a súlyos megbetegedések megelőzésében.
  4. Pihenés és folyadékbevitel: Ha már megfertőződött valaki, fontos, hogy elegendő pihenést biztosítson magának és sok folyadékot fogyasszon, hogy támogassa a szervezet vírus elleni küzdelmét.
  5. Láz- és fájdalomcsillapítók: A tünetek, mint például a láz és az izomfájdalmak, enyhítésére láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazhatók. Ezek segíthetnek a beteg komfortérzetének javításában, de nem gyógyítják magát a fertőzést.
  6. Orvosi konzultáció: Ha a tünetek súlyosbodnak vagy nem javulnak néhány napon belül, fontos orvosi segítséget kérni. Az időseknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek különösen ajánlott orvoshoz fordulniuk, mivel náluk nagyobb a súlyos szövődmények kockázata.
  7. Táplálkozás: Egy kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend segíthet a szervezet immunrendszerének erősítésében, ami fontos a fertőzésekkel szembeni védekezésben.
Continue Reading

Ajanlo

To Top