Connect with us

Egyéb

Idestova 30 évvel ezelőtt a kakaó 1,60 volt a kifli 50 fillér a teavaj pedig 16 forint volt. Hmm… nem hittük volna, hogy mára hova jutnak az árak, hogy ennyi hajléktalan ember lesz. Sajnos a fizetések nem nőttek arányosan az élelmiszer árakhoz képest. Ma ahányszor elmegyünk vásárolni szinte minden horror áron kapható meg. Valahogy ennek a kakaónak más íze volt. Mondanám nekem gyermekkorom íze, de ha megkérdezem a szüleimet ők is jobban szerették. A vaj az vaj volt nem “hidrogénezett növényi zsír”. Mi sosem tettük be a hűtőbe, hogy könnyen kenhető legyen, de nem is romlott meg különösen finom volt a ropogós kiflin, ami közel sem ilyen laza állagú volt, mert hát nem sajnálták belőle a lisztet. Ha ettél egy kiflit az egy kifli volt és nem fele levegő, fele kifli. A cikk a hozzászólásoknál folytatódik!

Idestova 30 évvel ezelőtt a kakaó 1,60 volt a kifli 50 fillér a teavaj pedig 16 forint volt. Hmm… nem hittük volna, hogy mára hova jutnak az árak, hogy ennyi hajléktalan ember lesz. Sajnos a fizetések nem nőttek arányosan az élelmiszer árakhoz képest. Ma ahányszor elmegyünk vásárolni szinte minden horror áron kapható meg. Valahogy ennek a kakaónak más íze volt. Mondanám nekem gyermekkorom íze, de ha megkérdezem a szüleimet ők is jobban szerették. A vaj az vaj volt nem “hidrogénezett növényi zsír”. Mi sosem tettük be a hűtőbe, hogy könnyen kenhető legyen, de nem is romlott meg különösen finom volt a ropogós kiflin, ami közel sem ilyen laza állagú volt, mert hát nem sajnálták belőle a lisztet. Ha ettél egy kiflit az egy kifli volt és nem fele levegő, fele kifli. Manapság nem tudni mihez mit használnak fel, de legalább emlékezhetünk ezekre a szép időkre mosollyal a szívünkben.

Ilyenek voltak akkoriban a boltok

Mind emlékszünk a közért szóra – hosszabb nevükön: Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. -, ahogyan akkoriban a kisebb boltokat hívták. Ezekben a boltokban mindent lehetett kapni, ami csak otthonra kellett, élelmiszert, tisztítószert, tisztálkodócikkeket egyaránt. 1996-ig 1600 ilyen bolt létesült a fővárosban. Nemcsak kis üzletek voltak, hanem létezett a Csemege Kereskedelmi Vállalat hálózata is, mely egészen a rendszerváltásig jelen volt az országban. Azután, a privatizációs folyamat során, magyar és külföldi üzletláncok és magánemberek kezébe kerültek a boltok. Emlékeinkben mindenesetre ma is él a retró üzletek hangulata: nézegess képeket ezekről, és idézd fel, hol vásároltál magad is, akár a szüleiddel, akár egyedül a ’70-es és ’80-as években!

A kisebb üzletekben az emberek a pultnál sorakozva sorolták el az eladónak, mit szeretnének vásárolni.

Katonás rendben sorakoztak az áruk a pulton, a nagy, fehér mérleg körül. A hátsó polcon a kenyereket látni, melyeket selyempapírba csomagoltak a vevőnek.

Egy önkiszolgáló élelmiszerüzlet: a falon látható feliratok segítettek a vásárlóknak eligazodni.

Nem feledjük a pénztárosok klasszikus egyenruháját, a fém bevásárlókosarakat, ahogyan a pénztárgépek csengését sem.

fotó forrás: https://www.facebook.com/mrretro.nosztalgiaklub/photos/a.833299323400032.1073741828.833275580069073/892307827499181/?type=1&theater

A cikk forrása: https://www.minden-egyben.com/retro/ide-s-tova-30-evvel-ezelott-a-kakao-160

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top