Connect with us

Egyéb

Nincs kegyelem – 14 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, itt a friss időjárás-előrejezés!

Nincs kegyelem – 14 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, itt a friss időjárás-előrejezés!

Nincs kegyelem – 14 vármegyére adtak ki figyelmeztetést, itt a friss időjárás-előrejezés! Ilyen idő jöhet majd a következő hét elején Magyarországon. Vasárnapra és hétfőre is citromsárga riasztást adtak ki az erős széllökések miatt több vármegyére.

2024-ben az ötödik hét hétvégéje nagyon sok helyen az országban meglehetősen tavasziasra sikeredett, így pedig nagyon sok helyen igazi kirándulóidőben lehetett részük a lakosoknak, így sokan fel is kerekedtek, hogy kikapcsolódjanak. A fordulatot már sokan a tavaszival is jellemezték, de vajon mi következik majd ezek után, a hétvége után marad továbbra is ez a tavaszkezdeti időjárás vagy talán újra visszatérnek a fagyok, a havazás és úgy a tél?

Mégis mi következik ezek után?

A HungaroMet előrejelzései szerint igen, a tavaszias folytatás következik majd Magyarországon. enyhe idő ígérkezik, ám szeles is lesz ez az enyhe időjárás. Az ország több területén is viharos és erős széllökések várhatók. Újabb fordulatra pedig majd csak a jövő hét végétől számíthatunk a meteorológusok mostani előrejelzései szerint.

Figyelmeztető előrejelzés 14 vármegyére érkezett hétfőre a széllökések miatt, amelyek a 70 km/h-t is meghaladhatják majd.

Vasárnapra Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyére, hétfőre Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyékre adtak ki citromsárga riasztást az erős széllökések miatt.

Ma délután és éjszaka északnyugatról délkelet felé haladó gyors mozgású felhőtömbök vonulnak, amelyek utóbbi időszakban nagyobb területen takarhatják el tartósabban az égboltot, és főként ekkor kissé nagyobb eséllyel előfordulhat – többnyire kisebb – eső, zápor.

Hétfőn csökken a csapadékhajlam, délnyugat felől vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és egyre inkább a szűrt napsütés válik jellemzővé a fátyolfelhők mellett. Az ország délnyugati harmadán jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, másutt azonban sokfelé lesz erős, főként holnap viharos az északnyugati, nyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között valószínű, de a szélárnyékos délnyugati és északkeleti tájakon ennél több fokkal alacsonyabb értéket is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 18 fok között várható.

A nyíregyházi medvék szerint itt a tavasz, szél ide vagy oda

Február másodikához két időjárással kapcsolatos, népi hiedelem is köthető. Az egyik ilyen a gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődik: a mondás úgy tartja, ha esik a hó, fú a szél, nem marad soká a tél. Ha az ország nagyobbik részére kiadott riasztásnak hinni lehet, akkor hamarosan elbúcsúzhatunk a fagyoktól.

A meteorológiai néphagyományokban pedig úgy tartják, ha febuár elején a medve meglátja az árnyékát a napos időben, akkor még hetekig nem mondhatunk búcsút a télnek. Ha azonban  a maci nem látja meg az árnyékát, mert felhős az ég, akkor korán jön a tavasz.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top