Connect with us

Egyéb

Ő miért nem volt milliárdos egy élet munkája alatt? Volt munka, lakás, ingyen szakmunkás képzés és egyetem! Mikor elzavarták…

Ő miért nem volt milliárdos egy élet munkája alatt? Volt munka, lakás, ingyen szakmunkás képzés és egyetem! Mikor elzavarták…

  • Amikor visszatekintünk a Kádár-korszakra, sokan felidéznek egy olyan időszakot, amikor a társadalmi stabilitás és biztonság érzete uralkodott. Ez volt az az era, amikor a munka nem csak lehetőség, hanem biztosíték volt az élethez, és ahol az állam gondoskodott polgárai jól-létének alapvető feltételeiről.
  • Nem volt minden tökéletes, de nem volt ennyi frusztráció, stressz, félelem.
  • A Kádár-korszak jelentősége abban rejlik, hogy a munkavállalók számára biztosított egyfajta gazdasági és társadalmi stabilitást.  Akkoriban, aki dolgozni akart, annak volt munkahelye. A munkanélküliség gyakorlatilag ismeretlen fogalom volt, és mindenki számára elérhetőek voltak a szakmunkás képzések, méghozzá olyan amiről ma már álmodni sem lehet, igazi szakemberek képeztek szakembereket. Az egyetemek ingyen voltak, nem pedig diákhitellel kezdte a fiatal az életét.
  • A kultúra és a szabadidős tevékenységek széles körben elérhetőek és támogatottak voltak. Számos művelődési ház, könyvtár és közösségi központ biztosított ingyenes vagy olcsó kulturális programokat. Táncestek, ingyenes mozik, ismerkedős estek.
  • Az állami vállalatok és szövetkezetek gyakran biztosítottak munkahelyi üdülőket, ahol a dolgozók és családjaik kedvezményes áron pihenhettek. Sokak nyaraltak akkoriban rendszeresen, akik ma már csak álmodhatnak erről. Hát megérkezett a nagy “Nyugati szabadság”.
  • Az élelmiszerárak és az alapvető szükségleti cikkek árai is államilag szabályozottak voltak, így ezek a termékek széles körben elérhetőek és megfizethetőek voltak a lakosság számára. Nem Kanadából jött a lencse, és nem Spanyolországból jött a hegyes erős, az alma Szabolcsi volt és nem lengyel, a bor sem Francia volt hanem Egri.
  • A fiatalok számára különösen kedvező volt a helyzet. 20-26 éves korukra többségük már olyan lehetőségekkel rendelkezett, amelyekkel saját otthont hozhattak létre. (kedvezményes hitelek, olcsó építési telek, kiutalt lakások)
  • A sport és a testnevelés nagy hangsúlyt kapott. Az iskolákban és a munkahelyeken rendszeres testnevelési órák voltak, és számos államilag támogatott sportklub működött, amelyek lehetőséget biztosítottak minden korosztálynak a rendszeres mozgásra. Nem kellett drága konditerem bérletet venni, aki akart elment egy sportklubba. Hát nem is volt ennyi kövér ember…
  • A közlekedés is állami támogatás alatt állt, így a tömegközlekedés rendkívül olcsó volt, ami hozzájárult a munkába járás és a mindennapi élet megkönnyítéséhez. A MÁV és a Volán több tizezer embert foglalkoztatott, az állomások, vonatok tiszták voltak.
  • Kedvezményes hitelkonstrukciók álltak rendelkezésre lakásvásárlásra vagy házépítésre, ami lehetővé tette, hogy a fiatal párok már korán saját otthonba költözhessenek. Ezáltal pedig a családok “alapja” meg volt teremtve.
  • Az egészségügyi ellátás és az oktatási rendszer is magas színvonalú volt. Az orvosi ellátás mindenki számára ingyenesen elérhető volt, és az iskolarendszer olyan minőséget képviselt, amely ma már sokak számára csak vágyálom. A társadalom egésze úgy érezhette, hogy az állam gondoskodik róluk, és biztosítja a szükséges támogatást az élet minden területén.

Aztán jött a nagy Nyugati Szabadság, Kádárt elzavarták… gondoltuk ami eddig jó volt az megmarad, ami pedig rossz volt annak vége. Hát nem így lett! Az “üzletemberek” és az ügyeskedők jól jártak, az átlag Magyar dolgozó… Ő NEM!

 

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top