Connect with us

Egyéb

ÚJ JAVASLAT: Pénzt kapnak az államtól azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokájukra – nem is akármekkora összeget!

ÚJ JAVASLAT: Pénzt kapnak az államtól azok a nagyszülők, akik vigyáznak az unokájukra – nem is akármekkora összeget!

A családpolitika mindig is fontos szerepet játszott Magyarországon, és most egy új ötlet került a figyelem középpontjába, amely Törökországból származik. A török kormány egy olyan programot indított, amelyben a nagyszülők, akik aktívan részt vesznek unokáik felügyeletében, havi juttatást kapnak az államtól. Ez a kezdeményezés új távlatokat nyithatna meg hazánkban is, ahol a nagyszülők gyakran kiemelkedő szerepet töltenek be az unokák nevelésében.

A magyar családok számára sokszor komoly kihívást jelent megtalálni a megfelelő gondozást a gyermekek számára, különösen az óvodai és iskolai szünidők alatt, vagy amikor a gyermek betegség miatt nem járhat intézménybe. A bébiszitterek igénybevétele gyakran magas költségekkel jár, ami nem minden család számára megfizethető.

A török példa alapján egy hasonló magyarországi kezdeményezés nagyban segíthetne ezen a helyzeten. A javaslat szerint a nagyszülők, akik legalább heti 10 órát fordítanak az unokáikra, havi 185 ezer forintos juttatást kaphatnának. Ez nemcsak anyagi segítséget jelentene a nagyszülők számára, hanem elismerést is adna az általuk végzett nélkülözhetetlen munkáért.

Ez a kezdeményezés nemcsak a nagyszülők és az unokák kapcsolatát erősíthetné, hanem a szülők munkavégzését is segítené, hiszen tudnák, hogy gyermekük biztonságban és szeretetteljes környezetben van, amíg ők dolgoznak. Továbbá, a program hozzájárulhatna a nagyszülők társadalmi aktivitásának növeléséhez, és csökkenthetné a generációk közötti szakadékot.

A javaslatnak természetesen számos részletét kell még kidolgozni, mint például a jogosultsági feltételeket és a finanszírozás módját. Azonban a török példa inspiráló lehet Magyarország számára, és érdemes lenne a kormánynak megfontolnia egy hasonló program bevezetését. Ez egy olyan lépés lehetne, amely hozzájárul a családok támogatásához és a társadalmi összetartozás erősítéséhez.

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top