Connect with us

Egyéb

FIGYELEM! Februárban jön a 13.-havi nyugdíj, és egy plusz AJÁNDÉKOT is bejelentettek a nyugdíjasoknak!

Februárban jön a 13.-havi nyugdíj, és egy plusz ajándékot is bejelentettek a nyugdíjasoknak!

Februárban jön a 13.-havi nyugdíj, és egy plusz ajándékot is bejelentettek a nyugdíjasoknak!  Jön a 13.havi nyugdíj – ennyi pénzre számíthatnak a nyugdíjasok! Nyugdíjemelés és nyugdíjprémium: így fognak kinézni a gyakorlatban a nyugdíjasokat érintő juttatási változtatások.

A kormány hivatalosan is lejjebb hozta az idei évi GDP várakozását, ez pedig azért lehet érdekes, mert az új összeg pont annak a határán billeg majd, hogy a nyugdíjasok jogosultak lesznek-e a prémiumra vagy sem – írja a nyugdíj portál.

Az eredeti költségvetésben 4%-os GDP-növekedést írt a kormány, Varga Mihály pénzügyminiszter azonban bejelentette, hogy ez a szám valamivel kevesebb, csupán 3,6% lesz végül.A nyugdíjprémium azonban csak 3,5%-os növekedés felett illeti meg a nyugdíjasokat, tehát a kormány jelenleg úgy számol, hogy ezt a prémium eléréséhez szükséges minimumot éppen hogy csak átlépi a GDP növekedése a 2024-es évben.A nyugdíjprémium két dolog szorzata: a tényleges GDP-növekedés és a törvényi 3,5% küszöbérték különbségével mint szorzószámmal kell megszorozni a novemberi nyugellátás egynegyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot. A tavalyi átlagnyugdíjjal számolva, ez idén plusz 5775 forintot jelent nyugdíjasonként idén novemberben.

Nyugdíjemelés is esedékes volt az idén: januárban átlagosan összesen 6%-kal emelték, ami 13 ezer forintot jelent fejenként, viszont összesen 360-400 milliárd forintnyi pluszköltséget az államnak éves szinten. Ezenkívül februárban érkezik a várva várt 13. havi nyugdíj folyósítása is, amely összesen 449 milliárd forintba fog kerülni a kormány előzetes becslései alapján.Összegezve tehát, ha mindhárom tényező megvalósulását figyelembe vesszük akkor

  • a 6%-os januári emelés havi 13 ezer forintos pluszt jelent, ami éves szinten nagyjából 157 ezer forint,
  • az egyszeri nyugdíjprémium 5775 forint lehet az átlagnyugdíj esetében,
  • a 13. havi nyugdíj februári érkezése pedig 231 ezer forintos pluszösszeget jelent majd a nyugdíjasoknak.

Ez összesen egy év alatt közel 400 000 forintos pluszjövedelmet, pontosítva 393 755 forintot jelent a nyugdíjasoknak fejenként.

Bejelentették: Ingyen jár minden nyugdíjasnak a gondosóra ami életet menthet.

Mi az a Gondosóra program?

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program.

Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top