Connect with us

Egyéb

FIGYELEM! Újabb gyógyszerről derült ki, hogy veszélyes! Tiltólistára került EZ a magyar gyógyszer, amit százezrek szednek! Sajnos nagyon sokan szedik Magyarországon is!

FIGYELEM! Rendkívüli közlemény! Újabb gyógyszerről derült ki, hogy veszélyes! Tiltólistára került EZ a magyar gyógyszer, amit százezrek szednek! Sajnos nagyon sokan szedik Magyarországon is:

Tavaly júliusban fokozta a non-szteroid gyulladáscsökkentőkre kiadott figyelmeztetését az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA). Az ilyen gyógyszerek dobozára 2005 óta kötelező ráírni, hogy fokozza a stroke és a szívroham kockázatát a szedésük. Ez nem más, mint az ibuprofén és az ilyen összetevőt tartalmazó gyógyszerek!

Az ibuprofén használatával kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a gyógyszer növelheti a szív- és érrendszeri problémák, mint például a stroke (agyvérzés) és szívroham kockázatát. Ezt a kockázatot különösen azoknál a személyeknél figyelték meg, akik hosszú távú vagy nagy dózisban használták az ibuprofént.

Stroke, agyvérzés és szívroham kockázata:

  • Az ibuprofén és más nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) hosszú távú használata összefüggésbe hozható a stroke, agyvérzés és szívroham növekvő kockázatával.
  • Egyes tanulmányok szerint az ibuprofén használata akár 50%-kal is növelheti a szívroham kockázatát.
  • A stroke és agyvérzés kockázata azoknál a betegeknél lehet magasabb, akik már meglévő szívbetegséggel rendelkeznek, vagy akiknél fennáll a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint vagy a dohányzás miatti kockázat.

Ezek a megállapítások azt jelzik, hogy az ibuprofén, bár sok esetben hatékony fájdalomcsillapító és gyulladásgátló, súlyos szív- és érrendszeri kockázatokkal járhat, különösen azok számára, akik már meglévő szívbetegségekkel vagy egyéb kockázati tényezőkkel rendelkeznek. Ezért fontos, hogy az ibuprofén használata előtt mindig konzultáljon orvosával, különösen ha már meglévő szív- vagy érrendszeri betegsége van, vagy ha a szív- és érrendszeri betegségek kockázata magas nála.

  • Szív- és érrendszeri problémák: Az ibuprofén növelheti a szívroham és a stroke kockázatát, különösen hosszú távú vagy nagy dózisú használat esetén.
  • Gyomor-bélrendszeri problémák: Az ibuprofén okozhat gyomor- vagy bélvérzést, fekélyeket és gyomorfekélyt, különösen idősebb korban vagy hosszantartó használat esetén.
  • Vese- és májproblémák: Hosszú távú vagy túlzott ibuprofén használat vese- és májkárosodást is okozhat.
  • Allergiás reakciók: Ritkán, de súlyos allergiás reakciókat is kiválthat, mint például anafilaxiát.
  • Légzőrendszeri problémák: Az asztmában szenvedőknél súlyosbíthatja a tüneteket.
  • Terhesség alatti használat: Terhesség alatt az ibuprofén használata nem javasolt, különösen a terhesség utolsó harmadában.

Fontos Tudnivalók:

  • Adagolás: Az egészségi állapottól függően az ibuprofén adagolása változhat. Általános szabályként egészséges emberek esetében korlátozott ideig (például három napig) ajánlott a használata, naponta legfeljebb 400-600 mg dózisban, étellel együtt a gyomorproblémák elkerülése érdekében.
  • Egyéb gyógyszerekkel való kölcsönhatások: Az ibuprofén kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel, például aspirinnel, antidepresszánsokkal, vérnyomáscsökkentőkkel, szteroidokkal és egyes rákellenes szerekkel. Fontos, hogy orvosával konzultáljon az ibuprofén használata előtt, ha más gyógyszereket szed.

Alternatív kezelési lehetőségek:

  • Topikális NSAID krémek és gélek: Csökkenthetik az izomfájdalmat anélkül, hogy az ibuprofén mellékhatásait okoznák.
  • Holistic módszerek: Mint a gyakorlat, masszázs, jóga, amelyek segíthetnek az általános wellness elősegítésében.

Összefoglalva, az ibuprofén használatakor fontos figyelembe venni a potenciális mellékhatásokat és veszélyeket. Bár bizonyos országokban vény nélkül kapható, más helyeken előírás szükséges a kockázatok csökkentése érdekében. Mindig konzultáljon orvosával az ibuprofén használata előtt, különösen ha már meglévő egészségügyi problémái vannak​​​​​​​​​​

Forrás

Continue Reading
Click to comment

Ajanlo

To Top