Connect with us

Egyéb

Rosszul mérik a vérnyomást, ezért félrekezelik a betegeket… így kell helyesen mérni, és ezek az új irányelvek, hogy mennyi az alacsony, magas és normális, korosztály szerint

Rosszul mérik a vérnyomást, ezért félrediagnosztizálják a betegeket… így kell helyesen mérni, és ezek az új irányelvek, hogy mennyi az alacsony, magas és normális, korosztály szerint

A vérnyomásmérés a modern orvostudomány egyik alapvető eljárása, amely kulcsfontosságú az egészségi állapot felmérésében. Azonban a helytelen mérési technikák és a változó irányelvek gyakran félrevezetik az orvosokat és a betegeket egyaránt. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan lehet helyesen mérni a vérnyomást, és milyen új irányelvek vonatkoznak a különböző korosztályokra.

Helyes Vérnyomásmérési Technikák

  1. Pihentetés: Mielőtt a vérnyomást mérnénk, fontos, hogy a beteg legalább 5 percig nyugodt környezetben pihenjen.
  2. Helyes testhelyzet: A mérés során a betegnek ülő helyzetben kell lennie, a háttal támasztva, lábak nem keresztezettek.
  3. A mandzsetta helyes elhelyezése: A mandzsettát a szív szintjén kell elhelyezni, közvetlenül a bőrön, a ruházaton kívül.
  4. Ismételt mérések: Ajánlott a mérés kétszer-háromszor megismételni 1-2 perces szünetekkel, és az eredmények átlagát venni figyelembe.

Új Irányelvek Korosztály Szerint

Az új irányelvek figyelembe veszik a korosztályok különbözőségét a vérnyomás értékelése során. Az alábbiakban a legfontosabb ajánlásokat soroljuk fel:

Fiatal Felnőttek (18-39 éves)

  • Normális: Szisztolés (felső érték) <120 és diasztolés (alsó érték) <80 mmHg
  • Emelkedett: Szisztolés 120-129 és diasztolés <80 mmHg
  • Magas vérnyomás (1. stádium): Szisztolés 130-139 vagy diasztolés 80-89 mmHg

Középkorúak (40-59 éves)

  • Normális: Szisztolés <130 és diasztolés <85 mmHg
  • Emelkedett: Szisztolés 130-139 vagy diasztolés 85-89 mmHg
  • Magas vérnyomás (1. stádium): Szisztolés 140-159 vagy diasztolés 90-99 mmHg

Idősek (60 éves és idősebb)

  • Normális: Szisztolés <150 és diasztolés <90 mmHg
  • Magas vérnyomás: Szisztolés ≥150 vagy diasztolés ≥90 mmHg

Fontos megjegyezni, hogy a magas vérnyomás diagnózisa mindig egyéni orvosi értékelésen alapul, figyelembe véve a beteg teljes egészségügyi állapotát és kockázati tényezőit.

Következtetés

A vérnyomásmérés helyes technikájának és az új, korcsoport-specifikus irányelveknek köszönhetően pontosabb diagnózisokat és hatékonyabb kezeléseket biztosíthatunk a betegek számára. Az egészségügyi szakembereknek és a betegeknek is fontos tisztában lenniük ezekkel az

Continue Reading

Ajanlo

To Top